U najnovijem glasanju posetilaca SCI FI Wire sajta, za najbolji naučnofantastični film svih vremena izabran je (očekivano) prvi deo „Ratova zvezda“ – četvrta epizoda sa podnaslovom „Nova nada“ iz 1977. godine. Na drugom mestu je „Istrebljivač/Blade Runner“ (1982) Ridlija Skota. „Ratovi zvezda“ dobili su 7.

U najnovijem glasanju posetilaca SCI FI Wire sajta, za najbolji naučnofantastični film svih vremena izabran je (očekivano) prvi deo „Ratova zvezda“ – četvrta epizoda sa podnaslovom „Nova nada“ iz 1977. godine. Na drugom mestu je „Istrebljivač/Blade Runner“ (1982) Ridlija Skota. „Ratovi zvezda“ dobili su 7.8 odsto glasova publike, dok je „Istrebljivač“ imao 7,5 odsto. Ovo glasanje je, inače, u obzir uzelo listu 50 najboljih SF filmova Američkog filmskog instituta, koja je pripremljena za njihovo glasanje o najboljim ostvarenjima u pojedinim žanrovima. Na SCI FI Wire top-10 listi najboljih SF filmova svih vremena, nalaze se još i „Matrix“ (3. mesti), „Alien“ (4), „Zvezdane staze: Kanov bes“ (5), „2001: Odiseja u svemiru“ (6), „Bliski susreti treće vrste“ (7), „Dan kada se Zemlja zaustavila“ (8), „Zabranjena planeta“ (9) i „Planeta majmuna“ (original), na 10. mestu. SCI FI Wire uskoro će objaviti i listu pet „najzapostavljenijih“ SF filmova svih vremena, takođe napravljenu na osnovu glasova posetilaca.
Ko se boji dinosaurusa još, pitanje je na naslovnoj strani martovskog broja dečjeg lista Miki Maus, u izdanju Egmonta, što uvodi mlade čitaoce u tematski broj ovog magazina, posvećen, najvećim delom „praistorijskoj zabavanturi“. A to će reći – Miki Maus pojavljuje se u epizodi „Ko se boji raptora još“, dok Paja Patak „upoznaje Dinosaurusa Darka“. Fore i fazoni, moji trikovi… takođe su posvećeni „tvrdoglavim“ životinjama, a Proka otkriva sve o „rođenim ubicama“, dok u „šašavom svetu“ mladi čitaoci mogu videti kako izgleda kad se organizuje otvorena izložba modela dinosaurusa u prirodnoj veličini… Ostatak trećeg broja magazina Miki Maus posvećen je drugim temama, tek da „ne bude dosadno“.
U okviru ciklusa „Dubrovačke teme 19. veka“, večeras od 18 sati u Vukovoj sali Biblioteke grada Beograda biće održana tribina „Dubrovčani u Beogradu: Medo Pucić, Matija Ban, Lujo Vojnović, Antun Fabris. Irena Arsić, predavač, između ostalog govoriće o kulturnim, političkim i diplomatskim vezama koje je Dubrovnik u 19. veku imao sa Beogradom, a koje su se pre svega ogledale kroz rad značajnih kulturnih poslenika. Na tribini će biti reči o životu dramskog pisca Matije Bana, kao i njegovim političkim aktivnostima vezanim za oslobođenje Balkana, zatim Meda Pucića koji predstavlja „središte kulturnog i političkog života Dubrovnika svoga vremena“, delatnosti Luja Vojnovića, istoričara, pravnika i diplomate i Antuna Fabrisa, urednika lista Dubrovnik i osnivača časopisa „Srđ“.
Rio de Žaneiro je u nedelju proslavio 50 godina bosa-nove – jedinstvenog brazilskog koktela džeza i sambe, koji je inspirisao generacije muzičara velikim hitovima kao što je „Girl from Ipanema“. Besplatan koncert organizovan je na Ipanema plaži, uz učešće pionira bosa nova zvuka i muzičara koji su rođeni uz melodije legendarnog gitariste Žoao Žilberta, 1958. godine – Roberta Meneskala, Karlosa Lire i Oskara Kastra Nevesa, kao i moderne izvođače kao što je grupa Bossacucanova. Njegov revolucionarni zvuk dospeo je do publike širom sveta 1963, hitom „Girl from Ipanema“ koju je napisao Tom Žobim i Vinisijus de Morales, a izveli su je Žoao i Astrud Žilberto, uz pomoć američkog saksofoniste Stena Geca.
Brus Springstin („Devils & Dust“), Nil Jang („The Restless Consumer“) i grupa Pearl Jam, priložili su svoje pesme za antiratni saundtrek dokumentarca o američkom vojniku koji je ostao paralizovan u Iraku. Na duplom albumu, „Body of War: Songs That Inspired an Iraq War Veteran“, naći će se 30 pesama, a prodaja će početi 18. marta. Kompletna zarada ići će u prilog organizacije Irački veterani protiv rata. „Body of War“ foukusira se na Tomasa Janga, američkog vojnika koji je ostao paralizovan u Iraku. Na albumu će se naći i singl „No More“, koga je Edi Veder, frontmen grupe Pearl Jam, komponovao specijalno za film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari