Grupa Goribor iz rudarskog Bora u Srbiji, koja je postala svojevrsni fenomen na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, nastupiće večeras u zagrebačkoj Močvari, koja je pozvala publiku da ne propusti priliku da vidi bend koji mnogi već danas smatraju vrhuncem post-yu rok scene. Prema navodima Močvare, priča o srpskom bendu Goribor i njihovom uspehu u Hrvatskoj zasigurno je jedna od najzanimljivijih i najneverovatnijih muzičkih priča ispričana na ovim prostorima u poslednjih podosta godina.

Grupa Goribor iz rudarskog Bora u Srbiji, koja je postala svojevrsni fenomen na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, nastupiće večeras u zagrebačkoj Močvari, koja je pozvala publiku da ne propusti priliku da vidi bend koji mnogi već danas smatraju vrhuncem post-yu rok scene. Prema navodima Močvare, priča o srpskom bendu Goribor i njihovom uspehu u Hrvatskoj zasigurno je jedna od najzanimljivijih i najneverovatnijih muzičkih priča ispričana na ovim prostorima u poslednjih podosta godina. Osnovani u rudarskom Boru, suočeni sa socijalnom nepravdom, beznađem i krahom kulturnih i ljudskih vrednosti, nepriznati i necenjeni u vlastitoj domovini, dugo su krčili svoj put na muzičkoj sceni sve dok, po ko zna koji put, ulogu bagera nije preuzeo legendarni Zdenko Franjić, objavljivanjem njihovih radova na svojoj kultnoj etiketi „Slušaj najglasnije“. Novi album hvaljenog borskog benda Goribor pojavio se krajem novembra 2007. u prodaji u Hrvatskoj i Srbiji, gde ga je licencno izdala kuća Automatik. Sve popularniji borski bend predstavio je album i u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Album je producirao Edi Cukerić (Bambi Molesters, Hladno Pivo, Gustafi), a posle prvog singla „Sjajne niti“, za koji je urađen i spot u režiji Jasne Zastavniković, kao drugi singl odabrana je pesma „Voli me“. SEECULT.org
Pop zvezda Madona, koja je upravo debitovala na 58. Berlinalu kao rediteljka, nastupiće u Budvi krajem avgusta ili početkom septembra, pišu podgoričke Vijesti, navodeći da je potpredsednik Demokratske partije socijalista, Svetozar Marović „ubedio Madonin menadžerski tim da prihvati ponudu Budvana“, koja podrazumeva i pet miliona dolara za taj nastup. Madona bi, u okviru turneje povodom 50. rođendana, koji će proslaviti u avgustu, kao i 25. godišnjice rada, trebalo da nastupi na plaži Jaz u Budvi, gde su prošle godine u julu gostovali i Rolingstounsi. Prema navodima Vijesti, dogovor sa menadžerima Madone postignut je zahvaljujući vezama Marovića, koji je prošle godine bio jedan od retkih političara koji su razgovarali sa Stounsima. Vijesti su još sredinom januara prvi put objavile navode o mogućem Madoninom gostovanju u Budvi, koje bi koštalo duplo više od koncerta Stounsa, koji su nastupili i u Beogradu prvi put, u organizaciji kuće Music Star. SEECULT.org
Hor „Kornelije Stanković“ iz Kikinde proslavio je desetogodišnjicu postojanja, programom u izložbenom prostoru galerije Terra, gde su bivši i sadašnji članovi mešovitog hora, ali i prisutni poštovaoci ove vrste muzike mogli su da se podsete na rad tog Hora. Kroz prigodnu izložbu fotografija hronološki su prikazani najznačajniji trenuci, od samog početka rada, 1998. do danas. Uz izbor odabranih duhovnih pesama i kompozicija domaćih autora, Hor je publici predstavio domete desetogodišnjeg rada. Ljubica Munćan, koja je bila i jedan od pokretača ideje da grad dobije mešoviti hor, rekla je „da je Kikinda bila i ostala grad sa tradicijom horskog pevanja“. „Nekada su u ovom gradu radili veliki kompozitori i dirigenti, kao što su bili Josif Marinković ili Robert Tolinger, pa grad zaslužuje da se i nastavi ta tradicija. Kikinda ima potencijala za predstavljanje horskog pevanja, jer želimo da ga predstavimo široj publici“, istakla je Munćan. Ona je izvesno vreme radila kao dirigent Hora, koji je najveći ugled stekao pod dirigentskom palicom Radivoja Terzića. Biljana Jeremić, koja danas vodi Hor „Kornelije Stanković“, naglasila je da je vreme proba najteži deo pripreme dela koje se izvodi, ali je zadovoljstvo na kraju neuporedivo veće. Mešoviti hor danas broji četrdesetak članova, a Jeremićeva je za 23. februar najavila zajednički nastup sa Crkvenim horom iz Novih Banovaca. „Sa njima ćemo, u zajedničkom nastupu, izvesti ’ Liturgiju’ Miodraga Govedarice, a tokom ove godine planiramo odlazak na domaće festivale, kao i na festival koji će se održati u Poljskoj“, kazala je Jeremićeva.
Premijera komada „Konak u Kragujevcu“, koja će prema tekstu Danka Popovića, večeras u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru, biti izvedena u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića, centralna je kulturna manifestacija ovogodišnjeg obeležavanja Dana državnosti u Kragujevcu. Neposredno nakon premijere „Konaka“, u istom prostoru će Narodnom pozorištu iz Niša i pozorišnom reditelju Nebojši Bradiću, biti uručene Statueta „Joakim Vujić“ i Prsten sa likom Joakima Vujića, tradicionalna priznanja kragujeva!kog pozorišta, koje 15. februara proslavlja 173. godine postojanja. Pozorištu iz Niiša i Bradiću ova priznanja dodeljena su za njihov doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji. Pre svega ovoga, na sceni „Joakim Vujić“ Knjaževsko srpskog teatra, šumadijskoj i domaćoj javnosti biće predstavljeno prvo kolo sabranih dela poznatog kragujevačkog i srpskog pisca Vidosava Stevanovića. Nakon promocije Stevanovićevih sabranih dela, u Galeriji kragujevačkog teatra biće otvorena izložba digitalnih grafika Milivoja Štulovića.
Početkom februara objavljena je knjiga književnika Miodraga Jakšića na rumunskom jeziku, pod nazivom „Micul zmeu si visele sale“ („Mali zmaj i njegovi snovi“), saopšteno je iz UKS. Knjigu čine Jakšićeve izabrane pesme za decu iz njegovih dveju knjiga, „Mali zmaj i njegovi snovi“ i „Kako raste Mali zmaj“. Prevod knjige uradili su Lučijan Aleksiju, rumunski književnik iz Temišvara i dr Slavomir Gvozdenović, srpski pisac iz Rumunije. Jakšić je dobio poziv da početkom marta ovu knjigu predstavi u Rumuniji, u Temišvaru i Aradu. Miodrag Mića Jakšić (1969), spada u red talentovanih pesnika za decu mlađe generacije u Srbiji. Dosad je objavio tri knjige pesama za decu – osim dve spomenute i „Tajne zaljubljenog Malog zmaja“ (2007), dramu sa sedam songova „To, dobro drvo“ i publikaciju za odrasle „U čast pisaca iz rasejanja“, kao i feljtone „Zgrade beogradske“ i „Istorija beogradske arhitekture“. Autor je i glavni protagonista u Kabareu za decu Mali zmaj i Mala zmajčica (200508), scenarista je TV emisije za decu „Da se okreće Zemlja prestat nikad neće“ i autor istoimenog muzičkog CD (200708). Urednik je novinskih rubrika Detinjstvo sportskih asova, Za našu decu, Mali Beograđanin, Za male zvezdaše i Iza gola. Pesme su mu prevođene na engleski, švedski, rumunski, slovački i makedonski, zastupljen je u nekoliko izbora i antologija srpskog pesništva i učesnik na svim značajnijim festivalima pesnika za decu.
U Naronom pozorištu u Somboru ove sedmice počele su probe drame Marija Vargasa Ljose „Lepe oči, ružne slike“, koju režira Dušan Petrović. U komadu igraju Bogomir Đorđević, Milijana Makević i Branislav Jerković. Premijera, četvrta ove sezone, zakazana za 20. mart, na sceni „Studio 99“ (Mala scena somborskog teatra).
Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu počeće 15. februara, u saradnji sa Institutom za fleksibilne kulture i nove tehnologije Napon, višemesečni projekat BLOK – inicijativu za zasnivanje edukacijske, prezentacijske i diskusione platforme za istraživanje savremenih umetničkih praksi u kontekstu novih formi društvene, političke i kulturalne prakse i teorije. Program za 2008, pod nazivom „Performans: tehnologija, telo i politika“, fokusiran je na prakse i diskurse performansa koji ga disciplinarno i problemski smeštaju između izvođačkih i vizuelnih umetnosti. Program je usmeren pre svega na savremene fenomene, pitanja i probleme performansa kao specifične umetničke i kulturalne forme, a manjim segmentom ukazuje i na istorijsku perspektivu 20. veka. Centralne teme programa za 2008. su odnosi tela, politike i tehnologije u performansu, kroz njegove umetničke, kulturalne i društvene kontekste. Projekat će 15. februara u 18 sati predstaviti kustoškinja MSUV Gordana Nikolić, a Ana Vujanović iz TKH centra iz Beograda predstaviće program „Performans: tehnologija, telo i politika“, dok će profesorka Aleksandra Jovićević iz Beograda održati predavanje „Od nadmarionete do neuromansera: upotreba i razvoj tehnologije u teatru i performansu 20. veka“, od 18.30 do 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari