Prodaja verzije slike „Krik“, pastel norveškog slikara Edvarda Munka, na aukciji u Sodebiju u Njujorku za 119,92 miliona dolara, čime je ova slavna slika postala najskuplje delo ikad prodato na aukciji, svakako je jedan od događaja koji je obeležio prethodnu godinu. Podsetimo, prodaja u prepunoj sali u Sodebiju trajala je samo 12 minuta, a cena je ponekad skakala i po 10 miliona dolara po minutu. Sedam kupaca se nadmetalo za ovo umetničko delo koje je bilo procenjeno na 80 miliona dolara.


Ekspresionistički slikar Munk (1863-1944) je u periodu između 1893. i 1910. naslikao četiri verzije ove slike, koja je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čoveka i univerzalnog bola. Slika koja je prošle godine prodata u Sodebiju pripadala je istoj porodici 70 godina, koji su je nasledili od Tomas Olsena, Munkovog suseda, prijatelja i kasnije zaštitnika.

Među savremenim umetničkim delima, u prethodnoj godini najtraženija su bila dela Marka Rotka. Njegova slika „Narandžasto, crveno i žuto“ prodata je na Kristijevoj aukciji u Njujorku za rekordnih 86,9 miliona dolara postavši tako najskuplje savremeno umetničko delo na svetu. Međutim, apstraktna slika u bojama sumraka nije jedina oborila prethodni rekord za Rotkovu najskuplju sliku od 72,84 miliona dolara. Njegovo delo „Broj 1 (Kraljevsko crveno i plavo)“ dostiglo je cenu od 75.1 miliona dolara krajem prethodne godine.

Iako je prethodna godina bila jako povoljna za prodaju umetnina, osim Munkovog „Krika“, nijedna slika nije prešla magičnu cifru od 100 miliona. Tako su među najskupljim slikama na svetu i dalje nalaze prethodni svetski rekorderi: slike Pabla Pikasa „Akt, zeleno lišće i bista“, koja je prodata za 106,4 miliona dolara u maju 2010. u aukcijskoj kući Kristi, i „Dečak s lulom“, prodat za 104,1 milion dolara u maju 2004, kao i bronza Alberta Đakometija „Čovek koji hoda“ prodata za 104,3 miliona dolara u Sodebiju u Londonu u februaru 2010.

Pikaso se tako nalazi i na listi autora najprodavaniji umetničkih dela u prethodnoj godini, a u 2012. njegova slika „Mrtva priroda sa lalama“ dostigla je vrednost od 41.5 miliona dolara.

Ipak, dela čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola zaradila su 45 miliona dolara više od španskog umetnika. Vorholova pionirska 3D slika „Kip slobode“ prodata je 14. novembra za 43.8 miliona dolara. U pitanju je jedino autorovo delo koje je rezultat njegovog eksperimentisanja sa trodimenzionalnošću, a koje se nalazilo kod privatnog vlasnika, budući da su druge dve 3D slike deo muzejskih kolekcija u Švajcarskoj i Pitsburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari