Kritičar BBC-ja dao prognozu za svih 37 pesama: Let 3 u finalu na jedvite jade, a evo kako je prošla Srbija 1 Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Kritičar BBC-ia Mark Sevidž smatra da kod Pesme za Evroviziju svi mogu biti kritičari, da ničije mišljenje nije važnije od tuđih, kao i da je sve moguće kada je u pitanju ova vrsta takmičenja.

Među 37 pesama, u kojima ima svega – od duhova i rata do ljubavi i posveta precima, u moru stihova i melodija Sevidž je našao bisere, kao i razne promašaje, piše Jutarnji list. Evo kako izgleda njegova prognoza 40 dana pred Pesmu Evrovizije koja će biti održana u Liverpulu. Ko će se prema Sevidževoj proceni naći u prvih deset, ko u sredini, ko na dnu tabele, čija numera miriše na pobedu?

Albanija: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Zgodna je igra slova da Albaniju predstavlja Albina, te da ima isto ime kao bivša hrvatska predstavnica na Eurosongu s kojom deli i učestvovanje u The Voiceu. Dramatična balada o razdvojenim porodicama i uticaju toga na decu, prema BBC-ju završiće na donjem delu bodovne liste.

Jermenija: Brunette – Future Lover

Brunette je umetničko ime dvadesetjednogodišnje Elen Yeremyan koju u Jermeniji jako vole. Balada u kojoj žudi za ljubavnikom kojeg tek treba da sretne napisana je specifično za evrovizijsko takmičenje . BBC joj predviđa plasman u Top 10.

Australija: Voyager – Promise

Australijancima je ovo, prema ugovoru, moguć posledni nastup na Eurosongu, a ovogodišnji pokušaj donosi pop-metalni kvartet Voyager koji su osam godina pokušavali da pobede. Kritičar BBC-ja smatra je kombinacijom muzike Duran Duran i muzike iz serije Beverly Hills 90210, koja će se mnogima svideti. Pesmi predviđa sredinu bodovne liste.

Austrjia: Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?

Austrijska pesma, prema BBC-ju, pravi je favorit iz senke. U stvari , to je kritika o društva koja kroz priču o opsednutosti duhom Edgara Alan Poa govori kako je ženama, autorkama pesama, u muzičkoj industriji teško da uspeju. Zato će, pevaju, više pohvala dobiti ako tvrde da su opsednute duhom pesnika iz 19. veka .Zbog svega, prema BBC-ju pesma ulazi u prvih pet i jedan je od favorita ovogodišnjeg Eurosonga.

Azerbejdžan: TuralTuranX – Tell Me More

TuralTuranX su braća blizanci Tural i Turan Bağmanov koji se od detinjstva bave muzikom a njihova pesma u kojoj ima glasovnih poruka, nežnih reči i repa, nije baš sela muzičkom kritičaru BBC-ja koji smatra da će braća ispasti u prvom polufinalu.

Belgija: Gustaph – Because Of You

Gustaph svojom pesmom vraća u 90-e, u kombinaciji klupske muzike, klavira i sintisajzera, a posvećuje je „svim prijateljima i saveznicima koji čine njegovu odabranu porodicu “ što se često događa u queer svetu. Savidž smatra da će se plasirati negde pri dnu bodovne tabele.

Kipar: Andrew Lambrou – Break A Broken Heart

Andrew Lambrou prošle godine je želeo da predstavlja Australiju, no nije uspeo, ali se dopao Kipranima, pa su mu ponudili da peva za njih u Liverpulu. BBC-jevom kritičaru njegova pesma je standardna, obična balada o „ustajanju iz pepela“. Predviđa joj ispadanje u polufinalu.

Češka: Vesna – My Sister‘s Crown

Češko-slovačko-ruski bend Vesna, mogao bi prekinuti niz osrednjih i loših nastupa predstavnika Češke. Pesma o seksualnoj jednakosti i osnaživanju žena. Muzički, numera ima „jak balkanski prizvuk“ i kritičaru je jako zanimljiva. Takođe, na uspeh Češke mogao bi uticati scenski nastup benda, koji je bio dosta bled na domaćem takmičenju u Pragu. Prema BBC-ju, biće zasigurno u top 10.

Danska: Reiley – Breaking My Heart

Pesma ima dugu i zamornu istoriju stajanja u fiokama, zbog nje su Danci izmenili pravila o tome da na nacionalni izbor pesme mogu doći samo pesme koje nisu nikad izvedene, i na kraju je Reiley pobedio. Kritičar smatra da moderna pop-pesma „kakvu bi rado izvodili Jonas Brothers“ neće baš rasturiti u Liverpulu. Predviđa joj borbu za ulazak u finale.

Estonija: ALIKA – Bridges

„Postoji trenutak u ovoj pesmi u kojem Alika Milova uzdiše, i čini se da je to najtužniji trenutak na celoj Evroviziji 2023.“, piše kritičar o estonskoj pesmi koja potom postaje još jedna od pesama o osnaživanju, gradnji mostova i nadvladavanju demona. Predviđa joj donji deo lestvice.

Finska: Käärijä – Cha Cha Cha

Pesma koja odgovara na pitanje „Što je Gangnam Style ali na finski način?“, i ovde je, među favoritima. Izvodi je 29-godišnji Jere Pöyhönen, a prema kritičaru ta kombinacija „kašičice u blenderu, loših gitara, jeftinih sintisajzera blesavog euro-rapa i J-pop melodije koja se odmah uvuče u uho lako osvaja publiku, koja se odmah priključuje pevaču posebno na refrenu“. Pesma je jedan od favorita na kladionicama, a BBC joj predviđa mesto u top pet.

Francuska: La Zarra – Evidemment

Pesma koja bi, prema mišljenju kritičara BBC-ja mogla prekinuti francuski gubitnički niz dug čak 45 godina. „Ova 25-godišnjakinja dočarala je opojnu mešavinu zadimljenog džez vokala i prigušenih disko ritmova za svoj nastup na Euroviziji. Prekrasna je na neki miran način, poput svojevrsne nedeljne jutarnje Dua Lipe“, piše Savidž i predviđa joj pobedu.

Gruzija: Iru – Echo

Iru Khechanovi pobedila je u petoj sezoni gruzijskog The Voicea, 2012. pevala s Loreen pesmu Euphoria. Sada ona peva svoju pesmu za svoju zemlju, a Loreen nastupa za Švedsku. Kritičare nije oduševila, kaže da deluje kao da ju je napisao AI i predviđa joj donji deo tablice.

Hrvatska: Let 3 – Mama ŠČ!

Šok-rok bend Let 3, piše kritičar BBC-ja – dobro je poznat diljem Balkana po svojim provokativnim, avangardnim nastupima. Za pesmu kaže da je „slabo prikrivenom napada na Vladimira Putina, što zasigurno do krajnjih granica testira evrovizijsku zabranu političkih tekstova“. Nije baš oduševljen muzikom: „Muzički, međutim, to je travestija. Prvi minut je zapravo “Makarena” lišena bilo kakvog šarma ili prevare. Nakon toga sledi zbunjujući operski deo i kakofonično finale koje zvuči kao 10 pesama koje se sviraju odjednom dok nekome, jednu po jednu, čupaju dlake na prsima“, napisao je Mark Sevidž. Pesmu vidi u finalu i to na jedvite jade.

Grčka: Victor Vernicos – What They Say

Victor Vernicos, kritičaru zvuči kao neko ko „žvaće samoglasnike za doručak“, a muzika ga iritira, pa predviđa da neće uspeti izboriti mesto u finalu.

Island: Diljá – Power

Pesma za koju Savidž kaže da odzvanja „pulsirajućim skandi-pop sint ritmom“ i govori o spoznaji da samo vi, i niko osim vas, ima moć nad svojim životom. Njenom uspehu neće pomoći ni namerno naglašen refren. Predviđa joj sam kraj tablice.

Irska: Wild Youth – We Are One

BBC-jevom kritičaru nije se dopala pesma koja predstavlja Irsku. Kaže da je to vrsta muzike pisana za reklamu neke banke, impresivna, aspirativna himna posvećena zajedništvu, sa stihovima „koje bi Coldplay odbacio jer su previše sentimentalni“. Band koji se naziva „divlja mladost“, po njemu je divalj poput peškira za lice. Zato će Irci ispasti u prvom polufinalu.

Izrael: Noa Kirel – Unicorn

Noa Kirel, trenutno najveća izraelska pop zvezda, trebalo bi da ispere sramotu nakon što se (četverostruki pobednik) Izrael nije probio ni do finala. Noa je prihvatila ponudu da zastupa svoju zemlju, a prema Sevidžu, zvuči kao „Katy Perry nakon što popije previše votke s Red Bullom“. Ipak, bonus bodove donosi joj zvuk galopirajućeg jednoroga te osmišljavanje reči „femiminal“ zbog rimovanja s „phenomenal“. Sve to, po BBC-ju moglo bi joj doneti mesto u gornjoj polovini tablice.

Italija: Marco Mengoni – Due Vite

Marco Mengoni je velika stvar u Italiji. Otkako je pobedio u X Factoru 2009., sedam je puta bio na vrhu lestvice albuma i postigao 29 najboljih 40 singlova. On je i čovek koji otvoreno govori o svojim borbama s mentalnim zdravljem i telesnom dismorfijom. Due Vite (Dva života). Otpevana s gorljivom iskrenošću, jedna je od ovogodišnjih najmoćnijih balada. Ipak, Sevidž joj predviđa samo sredinu tablice.

Letonija Sudden Lights – Aijā

Aijā je letonska reč za „uspavanku“, no Sevidž ne vidi kakvu vezu pesma prepuna gitara i udaraca bubnjeva „koji zvuče kao da neko gura ormar s posuđem preko litice“ imaju s uspavankom. Pesma je dovoljno dobra za ulazak u finale, ali ima slabe šanse za dobar plasman.

Litvanija: Monika Linkyte – Stay

Monika Linkyte je već predstavljala svoju zemlju na Eurosongu, 2015. godine, a njena ovogodišnja pesma govori o vremenu kada se „nije prijatno osećala u svojem telu“. Kritičaru se pesma sviđa, jer je Monika jako uverljiva u svojoj izvedbi. To je, po njemu dovoljno za mesto blizu prvih 10 na tablici.

Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

Sevidž pesmu opisuje kao čudni disko fank, pomeren na zabavan način. No, s obzirom na to da ni fanovi ni kladioničari ne vide potencijal u njoj, mogla bi ispasti u polufinalu.

Moldavija: Pasha Parfeni – Soarele si Luna

Pasha Parfeni drugi je put na evrovizijskom muzičkom takmičenu – 2012. bio je na 11. mjestu. Njegova pesma je, prema Savidžu – pesma za venčanja s prizorima iz prirode koji simbolizuju sklad između mladenaca. Smatra da će završiti negde u donjem delu tablice.

Holandija: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Za jedini duet u ovogodišnjem takmičenju, BBC-jev kritičar kaže da je tipična evrovizijska balada s klavirom. Autori imaju iskustva, pesma govori o pobedi nad depresijom. Mia Nicolai i Dion Cooper su 2014. s The Common Linnets bili drugi u finalu. Predviđa im neko od mesta u sredini tablice, bliže desetki.

Norveška Alessandra – Queen Of Kings

Još jedna pesma o prihvatanju samog sebe, euro-pop s baroknim refrenom „za koji bi većina umetnika ubila“, prema Sevidžovim rečima. Pesmi predviđa mesto „negde oko prvih pet“.

Nemačka: Lord Of The Lost – Blood & Glitter

Turobna threš-metal tužbalica, smatra kritičar verovatno je namenjena potkopavanju sjajne, sretne estetike Evrovizije, a i već je viđena 2006. s Lordima. Ipak radi se o iskusnim izvođačima koji se jako dobro kotiraju u Nemačkoj. Predviđa im sredinu tablice i to u najboljem slučaju.

Poljska: Blanka – Solo

Iako je pesma simpatična, a pevačica i model Blanka Stajkow zgodna, Sevidž smatra da nije bila najjači vokal na poljskom izboru pesme za Eurosong i da će pre odlaska u Liverpul morati poraditi na glasu. Poljska će, smatra, ispasti u polufinalu.

Portugal: Mimicat – Ai Coarcao

Marisa Isabel Lopes Mena ili Mimicat donosi na evrovizijsku scenu dah Mulen Ruža, raskošnu kabaretsku tačku o ljubavi koja tera u ludilo. S obzirom na to da je Mena imala upalu grla, a pobedila u Portugalu, zasigurno će pravu snagu glasa pokazati u Liverpulu. Na plasman će, zasigurno, uticati sličnost s francuskim predstavnicima.

Rumunija : Theodor Andrei – DGT (Off and On)

Theodor peva o toksičnim odnosima i borbi između strasti i samoočuvanja. Delovi pesme, jedine u stilu valcera za Sevidža su „uznemiravajući“. Smatra da će mladi Rumun ispasti u polufinalu.

San Marino: Piqued Jacks – Like An Animal

„Uspete li ignorisat reči, pesma je solidan glem pop. Ali reči je teško ignorisati“, piše Savidž i pritom misli na stihove poput „leptira u mojim ušima“. Zbog toga, smatra, ispada u polufinalnoj večeri.

Srbija: Luke Black – Samo Mi Se Spava

Pesmu Luka Blacka, BBC-jev muzički kritičar naziva „uznemirujućim elektro-hitom“. Kaže kako je jasno da pesma datira iz 2020. godine. „Poslednje sam godine proveo vrlo otuđen od sveta, pogotovo tokom pandemije“, citira Lukove reči za veb stranicu Eurovision Fun. „Uronio sam u svoj krevet, videoigre i anime i tako je nastala pesma.“. Sevdž smatra da muzički predstavnik Srbije koji dobro stoji na kladionicama, savršeno prenosi ograničenja izolacije. Ipak, pita se nije li pesma previše eksperimentalna za Eurosong i smatra da će se plasirati „odmah iza top 10“.

Slovenija: Joker Out – Carpe Diem

Slovenačka pesma nije baš ostavila moćan utisak na Marka Sevidža. Kaže da zvučala poput roka, ima rok pokrete, a kada završi „kao da se nije ni dogodila“. Zbog toga joj predviđa mesto među zadnjih pet na tablici.

Španija : Blanca Paloma – EAEA

Jedan od Sevidžovih favorita, jedna od muzički najintrigantijih pesma ove godine, mešavina flamenka, arapskih glasovnih linija, sinthesajzera… Pesma je posvećena ženskim precima, tačnije baki izvođačice koja ju je uvela u svet flamenka. Smatra da će EAEA biti među prve tri pesme u Liverpulu.

Švedska: Loreen – Tattoo

Povratak bivše pobednice Loreen (2012), riskantna je taktika. Loreen je priznala da je dugo razmišljala hoće li se opet okušati na evrovizijskoj pozornici i ima li šta novo za dati publici.
„Odgovor je – apsolutno da“, kaže Sevidž. Pesma je po njemu „žestoka trens himna koja vas pokupi poput uragana“, mudro refeririše na ABBA-ine „The Winner Takes It All“, a nastup je spektakularan. Švedska se jako dobro kotira na kladionicama, a Tatoo je za njega potencijalna pobednička pesma.

Švajcarska : Remo Forrer – Watergun

Iako Remo Forrer iskreno interpretira ovu antiratnu baladu, pesma po BBC-jevom kritičaru pati od brojnih nedostataka i nenadahnute produkcije. Smatra da će ispasti u polufinalu.

Ukrajina: TVORCHI – Heart Of Steel

„Nije iznenađujuće da je pesma ovog dvojca obojena ratom. Član benda Andrii Hutsuliak napisao ju je nakon gledanja videa opsade Azovstala, crpeći inspiraciju iz vojnika i civila koji su branili čeličanu“, piše Sevidž dodajući kako su i nastup i pesma opravdano mračni, ali teško da će Ukrajinici pobediti na temelju „muzičkih zasluga“. Smatra da će mnogi glasači ipak hteti dati podršku Ukrajini, pa pesmu vidi u Top 10.

Velika Britanija: Mae Muller – I Wrote A Song

Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine ne mora se bojati slabih ocena, smatra BBC-jev kritičar. „I Wrote A Song je iskrena i duhovita pesma osvete, gorko-kisela kao vreća limuna i zaraznija od obične prehlade.“, napisao je. Smatra, doduše, da je pesma previše obična i prestandardna za sam vrh lestvice. Prognozira joj sedmo mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari