Kritičari su se izjasnili: Ovo je najbolji gitarista svih vremena, i ovog puta nisu pogrešili 1foto: Youtube Screenshot

Časopis „Rolling Stone“ se opet oglasio sa jednom od svojih lista najboljih ikada, i ako je možda cela lista sklona polemici, sa prvim mestom nisu smeli da se igraju i eksperimentišu.

Muzički magazin „Rolling Stone“ je ovih dana poznatiji ne po svojim intervjuima, naslovnicama ili čak recenzijama albuma, već pre svega po svojim poznatim listama u kojima rangiraju umetnike, pesme, albume ili filmove. Ovih dana su upravo izašli sa svojim izborom za 250 najvećih gitarista svih vremena, ali gledajući ne samo rokere već i umetnike u žanrovima kao što su folk, bluz, kantri, disko, rege i još mnogo drugih.

Naravno, bez mnogo razmišljanja za najvećeg gitaristu svih vremena proglašen je Džimi Hendriks. U obrazloženju su naveli da je „bio veliki šoumen, koji je svirao i zubima ili iza leđa“, dodajući da je „ispod sve teatralnosti bio pravi majstor instrumenta“.

„Rolling Stone“ ističe da iako je njegova profesionalna karijera trajala manje od jedne decenije, zapravo osam godina, njegov uticaj se ne može izmeriti. Ljudi koji uče da sviraju instrument ili koji žele da usavrše svoje veštine i dan-danas gledaju i slušaju Hendriksa za inspiraciju i smernice.

U članku se dalje kaže da ne samo da je Hendriks bio sjajan u onome što je uradio, već je bio i pravi kreativni genije i inovator. „Izmislio je sopstvenu fuziju bluza i psihodelije i uticao na razvoj roka, metala, fanka i još mnogo toga“, objašnjava „Rolling Stone“ u svom tekstu o pevaču i kantautoru.

Na drugom mestu je Čak Beri, zatim Džimi Pejdž iz Led Zeppelin-a na trećem mestu, Edi Van Halen na četvrtom i Džef Bek na pet mestu. Na šestom se našala najbolje plasirana žena na listi, Sister Rozeta Tarp, dok je zanimljivo, Džoni Mičel sa svojom akustičnom gitarom na mestu broj devet. Na sedmom mestu je mag disko i fank zvuka Najl Rožers, osmi je bluzer B.B King, dok top deset zatvara jedan od braća Alman, Dvejn.

Ako se pitate gde su Santana, Kit Ričards, Tomi Jomi, Princ ili Stivi Rej Von, tu su, između 10. i 20. mesta.

Ovakve liste se naravno prave da bi ponekad malo i isprovocirale i navele na dijalog ljude, pa će tako mnogi biti pogođeni saznanjem da u top 20 nema Erika Kleptona, ili Brajana Meja, ili čak to što nema Sleša u Top 100.

Kako su iz Rolling stone-a rekli : „Prilikom sastavljanja liste, težili smo da cenimo težinu više od ukusa, osećaj iznad uglađenosti, smisao za pronalazak iznad prefinjenosti, one koje rizikuju i koji su originalni više nego tehničare. Takođe smo imali tendenciju da damo prednost umetnicima koji su sve darove koje im je Bog dao usmerili u odlične pesme i albume koji menjaju igru, a ne samo u impresivno sviranje“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari