Kultura u tri reči 1

Organizacioni odbor XXV-tih, jubilarnih Raških duhovnih svečanosti je saopštio konačni program ove manifestacije koja iz godine u godinu beleži sve zapaženije rezultate merene kako kvalitetom i brojem sadržaja tako i brojem posetilaca koje uspeva da privuče iz zemlje i inostranstva.

Zvaničnom početku 15.avgusta, već su predhodile nekolike raznordne manifestacije organizovane u Raški i okolini koje su svojevrsno „zagrevanje atmosfere“ u gradu na Ibru za vrhunske umetničke događaje koji slede.

Tako je po tradiciji, u manastiru Gradac, zadužbini kraljice Jelene Anžujske krajem juna održana XVII međunarodna likovna kolonija „ Akademija Jelene Anžujske“.

I upravo izložbom radova sa ovogodišnje Akdemije koja će se održati u sredu 15 avgusta u Sali Doma kulture otpočeće ovogodišnje ,XXV Raške duhovne svečanosti.

Posle otvaranja izložbe tog dana biće organizovan i koncert orkestra „Perezvon“ iz Rusije a besedu na temu „Duhovne staze“ održaće arhimandrit Ilarion (Lupulović) iguman manastira Draganac na Kosovu i Metohiji.

Zvanično otvaranje XXV Raških duhovnih svečanosti predviđeno je za četvrtak 16 avgusta ,u 19,30, kada će predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić pozdraviti ovogodišnje učesnike, a potom će akademik Svetislav Božić ,inače prvi dobitnik priznanja „Stefan Prvovenčani“ Raških duhovnih svečanosti ,održati besedu pod nazivom „Sećanja koja ne blede“.

Za kraj tog drugog dana planiran je koncert Radeta Šerbedžije uz pratnju svetski poznatog gitariste Miroslava Tadića i violinistkinje Yvette Holzwarth .

Treći dan petak 17.avgust, biće ispunjen raznolikim sadržajima koji počinju još od podneva promocijom najlepše dečije knjige Sajma knjiga 2017 „Singi lumba i drvo čarobnih olovaka“ na kojoj će o knjizi govoriti njen autor Slavomir Stojanović-Futo.

Isti autor ali sada kao dizajner nastupiće u 17 časova u Galeriji Centra za kulturu Gradac gde će ispričati priču o dizajnu pod nazivom „Komplikuj jednostavno“.

Za kraj tog dana predviđena su još dva događaja. Najpre tribina pod nazivom „Uzbudljivi gradovi“ na kojoj će učestvovati Petar Peca Popović, laureat prošlogodišnjih RDS, Nebojša Bradić, Nemanja Milenković, Jovanka Višekruna Janković i Zoran Hamović a potom i koncert grupe iz Mađarske „ Anima Musicae Kamarazeneka“.

Početak dešavanja u subotu 18.avgusta pripašće, kako i dolikuje, programima za najmlađe: prikazivanju crtanog filma „Ježeva kućica“ rađenog po tekstu Branka Ćopića za koji je muziku napisao Darko Rundek a režirala ga je Eva Cvijanović , da bi zatim autor Vule Žurić predstavio svoj dečiji roman „Roman bez ormana“.

I Centar za kulturu „Gradac će ,tog dana u 17 časova, u Galeriji predstaviti svoja izdanja, pre svih postmoderni roman „Knjige za LJudmilu“ književnika Milisava Savića, zamenitog raščanina i jednog od tvoraca Raških duhovnih svečanosti.

Druženje sa piscima nastavlja se u 19,30 u Domu kulture gde će na temu „Izuzetni parovi Srbije XX i XXI veka“ govoriti prof.dr.Neda Todorović, Radmila Stanković, Svetlana Bojković i Nebojša Bradić.

Veče se nastavlja pozorišnom predstvom „Banović Starahinja“ za koju je tekst napisao Borisav Mihajlović-Mihiz a režirao je Nebojša Bradić. U predstavi igraju :Nebojša Đorđević, Zoran Karaić, Milan Vasić, Dušan Simić, Igor Damjanović, Milena Jakšić i Anika Grujić.

Naravno da ni subota neće proći bez muzičkog programa pa će tako grupa „Yuon woo park“(džez trio iz Južne Koreje održati svoj koncert.Nedelja 19.avgust započinje veselom pozorišnom igrom za decu pod nazivom „Mašta može svašta“ u režiji Miodraga Dinulovića a nastupiće (igraće se) Svetlana Milenković, Kristina Jevtović i Stefan Milikić.

Popodne,u 17 časova, u Galeriji CK „Gradac“ biće predstavljena knjiga o suštinskoj vezi rokenrola i književnost „Doba heroja“.

O njoj će pored autora Zorana Paunovića govoriti i Milan Vlajčić ,književni i filmski kritičar. Za 19,30 časova, u Domu kulture predviđeno je svečano uručenje priznanja Raških duhovnih svečanosti „Stefan Prvovenčani“za 2018 godinu. To veče će se završiti koncertom „Jorgos Jorgopulos kvarteta“ iz Grčke.

XXV jubilarne „Raške duhovne svečanosti“ se završavaju u sredu 22.avgusta velikim koncertom „Bjelog dugmeta“ na Gradskom trgu. Koncet počinje u 21 čas.

 

Ovaj tekst je jedan od sadržaja medijskog projekta „Poruke jednog jubileja“ koga sprovodi „Dangraf “ a koga je podržala opština Raška.Stavovi izneti u tekstu su isključiva odgovornost „Dangraf-a“ i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja opštine Raška

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari