Kulturni centar Zrenjanin: Na Dan mladosti rođendan bivšeg Doma mladosti 1Foto: privatna arhiva

U četvrtak, 25. maja u 12 časova Kulturni centar Zrenjanina, nekadašnji Dom mladosti, obeležiće 45 godina od svog osnivanja.

Mnogo uspomena veže Zrenjanince za ovo mesto, gde su počinjali prvi izlasci, gde je nekada bila diskoteka a rok koncerti obavezna „lektira“ odrastanja.

Vremenom je ustanova kulture promenila naziv u Kulturni centar, svako vreme svoje vrednosti ima, pa je tako i nekadašnji Dom mladosti našao novi imidž, ali su mu aktivnosti i dalje iste – filmovi, stripovi, tribine, koncerti, književne večeri, izložbe.

Kulturni centar Zrenjanina osnovan je 1978. godine pod nazivom „Dom mladosti”. Tokom prve decenije postojanja dominirali su programi namenjeni omladinskoj populaciji.

Danas je Kulturni centar Zrenjanina ustanova kulture koja svoje programske aktivnosti organizuje, stvarajući kulturne sadržaje, u okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih, izložbenih, dečjih i multimedijalnih programa, objašnkava urednik u KCZR Vladimir Đurić.

„Imamo sopstvenu izdavačku produkciju, objavljujemo određeni broj štampanih i muzičkih publikacija a kroz video produkciju – filmove, video priče i emisije iz oblasti kulture.Kulturni centar Zrenjanina na godišnjem nivou organizuje oko 400 programa, programe poseti i u prostoru KCZR sopstvene aktivnosti realizuje više od 100.000 ljudi“, nabraja Đurić.

Kako ističe, u toku poslednjih godina izdvojili su se značajni programi, projekti koji su postali poznati kulturni brendovi, Festival stripa Stripolis,Zrenjaninska gitarijada, snimanje albuma za demo bendove „Nasnimanije“…

„U poslednjih pet godina pored programa usmereni smo na poslove koji ulaze u grupu investicionog ulaganja, adaptacije prostora i nabavke opreme“, kaže urednik Vladimir Đurić.

Zdanje Kulturnog centra Zrenjanin projektovao je beogradski arhitekta i profesor Svetislav Ličina, koji je projektovao i zgradu Fulozofskog fakulteta u Beogradu, Groblje zaslužnih građana, Višu ekonomsku školu u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari