GnezdoFoto: Kaća Dimitrijević

Alternativni kulturni centar “Gnezdo” u Kruševcu raspisuje poziv za popunjavanje galerijskog programa u sezoni 2024 / 25. Srećno na konkursu! – poručuju iz Gnezda

Prihvataju se prijave od strane pojedinaca i pojedinki, udruženja i neformalnih grupa, koje će sadržati umetnički koncept izlagačke aktivnosti iz oblasti vizuelnih umetnosti i performansa.

Umetnici i umetnice su pozvani da prijave koncept celokupne izložbe i/ili performansa, a ne već postojeće radove, jer “Gnezdo” želi da izazove i podrži nova promišljanja i produkcije, posmatrajući umetnost kao poziv na promišljanje i razgovor.

Na ovaj način pokušavamo da doprinesemo razvoju scene, kako u Kruševcu tako i u razmeni s kolegama i iz drugih sredina.

Gnezdo
Foto: AKC Gnezdo

Umetnički koncept izložbe treba detaljno tekstualno razraditi, ako je potrebno upotpuniti skicama, fotkama radova, zamislima u vezi sa katalogom ili nekom propratnom aktivnošću koja će kontekstualizovati izložbu. Tako ekspliciran umetnički koncept, zajedno sa kratkom biografijom autora ili autorke odnosno izlagača ili izlagačice, treba dostaviti elektronski na [email protected], sa frazom “Prijava za konkurs galerije AKC ”Gnezdo” za sezonu 2024 / 25″ u naslovu mejla.

Četvoročlani savet galerije AKC “Gnezdo” će oceniti svaku prijavu po sledećim kriterijumima:

– Interakcija sa jedinstvenim tehničkim, fizičkim i vrednosnim karakteristikama izlagačkog prostora AKC “Gnezdo” (ovde će se sa najviše bodova ocenjivati one prijave u kojima se promišlja sistem vrednosti kojima se “Gnezdo” vodi, kao i one prijave koje streme da se vizuelno uklope u specifični izlagački prostor. Tendencija galerije AKC “Gnezdo” je da razvije svoje vizuelne potencijale i da svoj sistem vrednosti drži permanentno u prizmi umetničkog razmatranja.)

– Preispitivanje odnosa autor – delo – publika (ovde će se sa najmanje poena ocenjivati prijave u kojima je odnos autor – delo – publika klasičan i standardan, a sa najviše poena će se ocenjivati one prijave u kojima se publika stavlja u ulogu autora i u kojima se očekuje aktivno učešće publike u tumačenju ako ne i u stvaranju dela. Tendencija AKC “Gnezdo” je da bude osim kulturnog i društveni centar, da uključi svoju zajednicu u kreativni proces i da razvije što direktnije i što više kreativne potencijale svoje zajednice.)

– Preispitivanje odnosa umetničke produkcije i savremenog društva na Balkanu (ovde će se sa najmajne poena ocenjivati prijave u kojima se ne promišlja o položaju i ulozi umetnosti u modernom društvu, a sa najviše poena one prijave koje taj odnos duboko i objektivno promisle. AKC “Gnezdo” želi da što aktivnije promisli položaj i ulogu stvaralaštva u današnjem društvu.)

Stručni savet galerije AKC “Gnezdo” čine:

-Luka Knežević – Strika, slobodni umetnik, kulturni radnik

-Marko Đorđević, dr. društ. human. nauka – umetnost i mediji

-Kaća Dimitrijević, samostalna umetnica, programska koordinatorka AKC “Gnezdo”, kulturna radnica

-Nenad Dimitrijević, prof. srp. jez. i knjiž.

Biće razmotrene samo prijave koje stignu pre 15.05.2024. godine. Savet će se potruditi da obaveštava sve koji su se prijavili o statusu prijave, da postavi pitanja u vezi sa prijavom. Rezultati konkursa će se objaviti najkasnije 15.06..2024., na ovom sajtu i na društvenim mrežama AKC „Gnezdo“, i o njima će biti obavešteni svi koji su se prijavili posebno.

Naglašavamo da se prijavljuje koncept izložbe, a ne sama dela koja će se izložiti. Moguće je prijaviti radove koji su u procesu nastajanja ili koji još nisu ni započeti, mogu se prijaviti i gotovi radovi, ali se moraju staviti u novi kontekst, mora im se dodati novo značenje sa kojim nisu pre izlagani. Ohrabrujemo sve koji se prijavljuju da budu što eksplicitniji u objašnjavanju povezanosti njihove prijave sa kriterijumima konkursa.

Na konkursu će biti dodeljene nagrade. Prijava sa najviše osvojenih poena biće nagrađena sa 65000 RSD i pokrićem za putne troškove izlagača odnosno izlagačica, troškove produkcije novih i radova u nastajanju i produkcije izložbe (materijali, štampanje kataloga, gorivo, autobuske karte, troškovi isporuke radova, i td. u visini do 30 000 RSD). Druga i treća nagrada će uključiti pokriće za produkciju izložbe i putne troškove izlagača ili izlagačica (do 30 000 RSD). Očekuje se da će se nagrađeni koncepti sprovesti, o terminima će se pregovarati posle odluke o tome koje prijave su nagrađene.

Konkurs je podržala Evropska zaostavština za demokratiju (European Endowment for Democracy).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari