Laslo Vegel postao član Digitalne književne akademije Mađarske 1Laslo Vegel Foto: Branislav Stojanovic Arhiva casopisa Nova misao

Nakon što je 2019. godine izabran za člana “Akademije za književnost i umetnost Sečenji”, što je ogranak Mađarske Akademije nauka, juče je tajnim glasanjem Laslo Vegel izabran i za člana “Digitalne književne akademije Mađarske”.

Ovo je velika čast za našeg književnika jer “Digitalna književna akademija Mađarske” po propozicijama može da ima svega 30 članova, a ovu vest je sinoć objavila mađarska novinska agencija MTI.

Članstvo u “Digitalnoj književnoj akademiji Mađarske” podrazumeva trajnu prezentaciju i celokupnu digitalizaciju književnog dela, tj. izradu ličnog portala člana Akademije.

“Digitalna književna akademija brine se o digitalnoj prezentaciji celokupnog stvaralaštva svojih članova, a zaista sam počastvovan jer ona može imati samo do 30 članova. Akademija otkupi pravo na sva digitalna izdanja, brine se i o kontinuiranom ažuriranju svih podataka. Ono što je najbitnije je da su dela pristupačna čitalačkoj publici. Posle smrti književnika, Akademija ima obavezu da brine o daljoj prezentaciji. Tako se, na primer, čuvaju u digitalnom obliku dela Imrea Kertesa, Đerđa Konrada ili Petera Esterhazija. Sam izbor za članstvo je veoma komplikovan jer glasaju članovi i glasanje se odvija u tri runde, tako da je i sam izbor veliko priznanje. A ono što mi mnogo znači je činjenica da će mi se dela čuvati na sigurnom mestu. I objavljena i neobjavljena. Na izdanjima u Digitalnoj književnoj akademiji Mađarska radi veoma stručna ekipa tekstologa, lektora, biografa i bibliografa i naravno informatičara, tako da mogu biti miran. Na primer, mogu digitalno objaviti i celokupan moj dnevnik, koji ima oko osam tomova, i pre nego što se steknu uslovi, dok čekamo neka bolja vremena, kada će te knjige biti objavljene u Novom Sadu, na izvornom mestu gde su i nastajali“, rekao je za list Danas književnik Laslo Vegel povodom ove vesti.

Prokomentarisao je i to da mu je ova radosna vest stigla upravo dok je pripremao pristupnu besedu za Akademiju za književnost i umetnost Sečenji.

„Obe ove akademije su u istoj zgradi samo postoji posebna akademija za znanost i posebna za umetnost i književnost. Pripremio sam da čitam moju novu, još neobjavljenu monodramu o Ervinu Šinku. Dileme Šinka su bolne ali i aktuelne. To je monodrama o ‘čistim rukama’ u revolucionarnim vremenima. To je optužnica i priča o sadašnjim vremenima u kojima se na evropskom nebu skupljaju mračni oblaci. Tako to i priliči, u akademiji treba govoriti o revolucionaru. Nadam se da ću posle ovog talasa pandemije moći krenuti na put u Budimpeštu“, ističe Vegel.

Ova vest iz Mađarske je došla u danima kada se promoviše Vegelov autobiografski roman “Nesahranjena prošlost” a koji je ove godine objavila “Akademska knjiga” iz Novog Sada.

Takođe, ove godine će, u izdanju Fondacije Konrad Adenauer, biti objavljena posebna knjiga Lasla Vegela “Obećana zemlja”.

Povodom toga što će Novi Sad biti iduće godine Evropska prestonica kulture, Fondacija Konrad Adenauer objavljuje Vegelov esej o Novom Sadu koji će u knjizi biti objavljen na četiri jezika: engleskom, nemačkom, mađarskom i srpskom.

Pored toga, upravo 13. januara 2022. godine, u danu kada će Fondacija Novi Sad Evropska prestonica kulture organizovati svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház, takođe pod pokroviteljstvom Fondacije Konrad Adenauer, biće premijerno izvedena obnovljena predstava “Neoplanta” u režiji Andraša Urbana a koja je inspirisana istoimenim romanom Lasla Vegela, kao “i realnim životom”.

Podsetimo, to je priča o gradu “u kojem je ponekad moguće biti i čovek. Saga o istoriji koja nas pobeđuje i ničemu ne uči, kako naše pretke – tako ni naše potomke. Ni nas same…“

Predstava je pobednica Sterijinog pozorja, dvostruki laureat Bitefa, igrana sa uspehom na zagrebačkim Gavelinim večerima u Zagrebu, ljubljanskom Festivalu nove drame, mariborskim Borštnikovim susretima, podgoričkom Bijenalu crnogorskog teatra, Ohridskom letu, skopskom MOT-u, u Budimpešti, Temišvaru…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari