Bogdanka Boba Djuric Foto privatna arhivaFoto privatna arhiva

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu večeras će biti uručena nagrada „Olga Skovran“ za životno delo u oblasti narodne igre čiji je prvi laureat Bogdanka Boba Đurić, članica i dugogodišnja direktorka Ansabla „Kolo“, saopšteno je iz Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS).

UBUS ove godine po prvi put dodeljuje Nagradu za životno delo za trajan doprinos umetničkoj igri u oblasti narodne igre. Žiri je u obrazloženju oduke da Nagradu „Olga Skovran“ dobije Bogdanka Boba Đurić, naglasio da je ona „ceo igrački radni vek provela u „Kolu“, igrajući kako po domaćim tako i po najpriznatijim svetskim pozornicama“.

„Igrajući celokupan program redovnih koncerata verno je pokretom dočaravala mentalitete koje je tumačila. Dalju ideju širenja, prenošenja i pamćenja tradicije narodne igre, pesme i muzike realizovala je u Domu pionira Beograda gde je, tokom dve decenije, nesebično prenosila vlastita znanja i iskustva“, navodi se u odluci žirija u sastavu: Vera Obradović, profesorka Fakulteta umetnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice, Svetozar Krstić, potpredsednik UBUS-a, etnokoreolog Zdravko Ranisavljević, pedagog narodne igre Vladan Životić i Miloš Cile Mitić, reditelj ansambla „Venac“.

Bogdanka Đurić (Beograd 1938) završila je Srednju baletsku školu – klasičan balet i studije etnologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radni vek započela je 1958. u Ansamblu narodnih igara i pesama Srbije „KOLO“, sa kojim je obišla svet i bavila se istraživanjem folklorne umetnosti. Kulturno-prosvjetni Sabor Hrvatske dodelio joj je zvanje koreografa narodnih igara. Dva mandata bila je direktorka Ansambla „KOLO“. Autorka je više knjiga, a saradnik je i mnogih TV emisija iz oblasti narodne igre. U Domu pionira Beograda 1970. osnovala Studio za narodnu umetnost koji se bavio praktičnim i teorijskim radom. Ona je jedna od osnivača Dečijeg sabora izvornih dečijih grupa Jugoslavije, Kluba ljubitelja narodne igre, pesme i muzike, kao i manifestaije „Radost Evrope“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari