Lazar Bukumirović dobitnik “Matićevog šala” 1Foto: Opština Ćuprija

Ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade “Matićev šal” za prvu knjigu pesama je Lazar Bukumirović, student druge godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Bukumirović je nagradu dobio za knjigu “Udžbenik svakodnevnice”, koja je prošle godine objavljena u izdanju Matice srpske, saopšteno je na završnoj večeri 41. “Matićevih dana”.

Prema oceni žirija “Udžbenik svakodnevnice” se pokazao kao najzrelija i najzaokruženija pesnička knjiga koja je bila u konkurenciji.

Predsednik žirija Gojko Božović istakao je da se nagrada “Matićev šal” iz godine u godinu pokazuje kao veoma privlačna za mlade pesnike.

– Zadovoljstvo mi je da kažem da je konkurencija ove godine daleko bolja u odnosu na nekoliko prethodnih godina. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 32 naslova, od kojih jedan iz Bugarske, i što je još važnije, dobar deo knjiga zaista zadovoljava visoke kriterijume za dobijanje nagrade, istakao je Božović.

Nagrada “Matićev šal” sastoji se od ručno pletenog šala, povelje i novčane nagrade, a dobija je mladi pisac za najbolju prvu knjigu pesama koja je objavljena između dve manifestacije.

Na Završnoj večeri “Matićevih dana” dodeljene su i nagrade za najbolji umetnički rad na konkursu “Matiću u čast”, kao i nagrade najuspešnijim takmičarima u kvizu “Šta znaš o Matiću” i najboljim pesnicima na susretima “Teku reke”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari