Lazarev putFoto: promo

Novi film reditelja Ivana Jovića „Lazarev put“ imao je svetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Nepalu, koji se održava od 14. do 18. marta. Film se našao u oficijelnoj međunarodnoj takmičarskoj selekciji sa još trinaest filmova iz Nemačke, Južne Koreje, Irske, Kine, Japana i Indije i osvojio nagradu za najbolji dugometražni film.

U pitanju je nagrada Međunarodne federacije filmskih društava (IFFS) „Don Kihot” za najbolji igrani film. „Lazarev put“ je pohvaljen zbog eksperimentalnog nadrealizma i inspirativne priče. Nagrada je priznanje Međunarodne federacije filmskih društava (IFFS) koja je osnovana je 1947. godine u Kanu. Do 2021. godine, više od 40 zemalja je zastupljeno u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Film „Lazarev put“ osvaja prve festivalske nagrade 1
Foto: Promo

Učešćem na najznačajnijem festivalu u Nepalu film tek otpočinje svoj festivalski život. Nedavno je osvojio nagradu za najbolji dugometražni film na Madrid Film Awards čime je selektovan za predstavljanje na glavnom događaju ovog španskog festivala, koji će se održati u maju u Madridu. Pored toga, od početka godine je selektovan na Montrealski nezavisni filmski festival i na Međunarodni festival nezavisnog filma na Novom Zelandu.

„Lazarev put“ ima status međunarodne koprodukcije između Srbije i Grčke. Sniman je tokom 2021. i 2022. godine u Novom Sadu i na grčkim ostrvima Santorini i Folegandros. Tokom 2023. urađena je postprodukcija filma koja je uključivala komponovanje i snimanje originalne muzike u Atini. Muziku potpisuje jedan od najpoznatijih evropskih kompozitora klasične muzike Vasilis Cabropulos, a izvode je muzičari Atinskog simfonijskog orkestra uz vokalnu solistkinju Nektariju Karanci.

U radu na Lazarevom putu okupljena je međunarodna filmska ekipa iz Srbije, Grčke, Slovenije i Hrvatske. U glavnim ulogama pojavljuju se Ivan Bosiljčić, Nebojša Dugalić, Žarko Radić i Judita Franković Brdar. Ivanu Joviću ovo je drugi dugometražni igrani film, nakon filma Isceljenje koji je ovenčan nizom nagrada na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima. Pored toga, Ivan Jović je režirao i „Zaveštanje“, veliki arhivsko-dokumentarni projekat o stradanju civila u NDH.

Film „Lazarev put“ prati sudbinu uličnog umetnika Lazara (Ivan Bosiljčić), koji pokušava da se izbori sa birokratskim problemima na malom mediteranskom ostrvu, u želji da se nakon više godina putovanja konačno vrati kući. „Lazarev put“ je po žanru arthaus misterija. Snimljen je na grčkim lokacijama od kojih se neke po prvi put pojavljuju na filmu, dok je za potrebe snimanja u Novom Sadu scenografski tim preuredio lagume Petrovaradinske tvrđave u enterijere birokratije kroz koju se glavni junak probija tokom radnje filma.

Film „Lazarev put“ osvaja prve festivalske nagrade 2
Foto: promo

Pored filma, reditelj Ivan Jović je najavio i knjigu „Dnevnik Lazarevog puta“ koja uključuje zbirku eseja o etapama kreativnog procesa u radu i razgovore sa saradnicima, predstavljajući u domaćoj kinematografiji jedinstven koncept praćenja rada na nekom filmskom delu.

Domaća premijera zakazana je za 18. septembar. Distributer filma je MegaCom film, a pored Terirem produkcije kao glavnog producenta, filmu su koprodukcijski doprineli GroupM Motion Entertainment – Belgrade office, Living Pictures iz Beograda i View Master Films iz Atine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari