Legendarni reditelj Dejan Mijač sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju 1Foto: Milica Vučković/FoNet

Govor ispred odra Dejana Mijača održala je književnica i dramatičarka Ivana Dimić, ističući da je on zakoračio u večnost, u očište, tačku u kojoj spoznajemo da smo ujedinjeni u smrti

Posle komemoracije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, legendarni pozorišni reditelj, akademik, profesor i beskompromisni angažovani intelektualac Dejan Mijač (preminuo je 5. aprila u 87. godini), , sahranjen je danas na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

Opelo u crkvi Svetog Nikole služio je  patrijarh Porfirije, a ispraćaju velikog gospodina naše kulture koji je iza sebe ostavio čitavu baštinu, pored ćerke Maje, brata Danila i drugih članova njegove porodice, prisustvovale su i njegove brojne kolege i poštovaoci – Vojislav Voja Brajović, Milica Mihajlović, Vida Ognjenović, Branko Cvejić, Egon Savin, Branka Petrić, Tatjana Mandić Rigonat, Ivan Medenica, Ksenija Radulović, Božidar Đurović, Tihomir i Jelena Stanić, Gorica Mojović, Duško Vujošević, Srđan Timarov, Jelena Stupljanin, Božana Jovanović, Miodrag Mića Tabački, Dragan Petrović Pele, Petar Benčina..

Nakon jevanđelja Svetog Jovana, Porfirije je kazao:

– Svaki čovek ima potrebu da osigura svoje postojanje. Ima potrebu da nađe sistem vrednosti koji će odagnati sumnju u smisao postojanja. Pol Klodel u drami „Satenske cipele“ iznosi dilemu koju ima čovek koji veruje u Boga. Opisuje brodolomnika i misionara. Predstava počinje monologom misionara koji se obraća Bogu: „Gospode, nisam ispunjavao sve na šta si mi ukazivao. A, sad kada sam bespomoćan, vezan za gredu osećam se bliže tebi nego ikada do sada. Imam nadu samo u tebe.“ U iskušenju, često se pokazuje da je vera krhka i slabašna i da ne može da odagna neizvesnost i nesigurnost. Ali, nije tako.. Mi smo se sabrali danas da ispratimo Dejana za kojeg znam sigurno, jer sam kao mlad imao priliku s njim da razgovaram u četiri oka, da za njega nije bilo možda, nije bilo sumnje. Imao sam priliku da čujem kako kaže: „Da, ja sam hrišćanin“ – rekao je između ostalog patrijarh Porfirije.

Govor ispred odra Dejana Mijača održala je književnica i dramatičarka Ivana Dimić:

– Dejan je zakoračio u večnost. Ovo je, kako bi on to nazvao, očište, tačka u kojoj spoznajemo da smo ujedinjeni u smrti. Neka sad vašoj duši Gospod podari večni spokoj. Zbogom profesore – rekla je Ivana Dimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari