Samostalna multimedijalna izložba fraktala beogradskog umetnika Milana Dobrojevića „Zoom in“ biće otvorena u večeras na beogradskoj Akademiji, u 19 sati. Žurka upriličena povodom otvaranja izložbe počinje u 22 sata, kada će nastupiti Prototip u Velikom i Alavux u Malom klubu, dok će pre i posle njihovog nastupa muziku puštati Dušan Medić i DJ Nikolica.

Samostalna multimedijalna izložba fraktala beogradskog umetnika Milana Dobrojevića „Zoom in“ biće otvorena u večeras na beogradskoj Akademiji, u 19 sati. Žurka upriličena povodom otvaranja izložbe počinje u 22 sata, kada će nastupiti Prototip u Velikom i Alavux u Malom klubu, dok će pre i posle njihovog nastupa muziku puštati Dušan Medić i DJ Nikolica. Izložba fraktala Milana Dobrojevića obuhvata četrnaest printova fraktala u Art kafeu Fleka i Malom klubu, a po otvaranju, na sceni Velikog i Malog kluba, putem projektora će se emitovati digitalna prezentacija slika fraktala, njihova animacija i primena istih kroz različite zanate i oblike umetnosti. Hodnik Akademije, kao i scenu za nastup u Malom klubu, prekrivaće dva velika fraktala dimenzija 9 sa 1.6 metara i jedan veličine 1.6 sa 3 metra, koji će, kao Dobrojevićev poklon klubu, ostati na Akademiji.
Fraktale obično definišu kao geometrijske oblike koji mogu biti podeljeni u delove, od kojih je svaki minijaturna kopija celine. Fraktale je moguće uvećavati beskonačno mnogo, pri čemu dolaze do izražaja načičkane, umanjene verzije njih samih. Iako izgledaju kompleksno, poput lepog haosa, fraktali su zapravo vizuelne projekcije matematičkih formula. Više se ne izrađuju samo u svrhu proučavanja matematike – postali su vrednost i lepota sami za sebe, a fraktalna umetnost danas se smatra delom digitalne umetnosti. Ali, koliko god da su kompjuteri važni za stvaranje fraktala, oni ostaju samo neophodan alat – čovek je taj koji udahnjuje smisao „ritmičnim“ oblicima i bojama ovih čudesnih i večito progresivnih „svetova unutar svetova“, navodi se u pozivu za izložbu.
Milan Dobrojević (1979, Beograd) proteklih petnaest godina bavi se dizajnom, glumom, produkcijom, slikarstvom i vajanjem. Početkom 2002. otkriva svet fraktala, ovladavajući mogućnostima tada raspoloživih softvera. Pre dve godine odlučuje da se posveti isključivo izradi fraktala kao i njihovoj primeni u marketingu, dizajnu enterijera, nameštaja i, posebno, tekstila i modnih detalja. Početkom 2007. Dobrojević organizuje multimedijalnu izložbu u galeriji New Moment, tokom koje fraktale – kao praktično primenjive forme digitalne umetnosti – prikazuje i kroz prateći program: emitovanje video-spota koji je producirao za grupu Prototip, te kroz modnu reviju večernjih haljina za koje je dizajnirao fraktalne motive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari