Leskovčanin Marko Stojanović na prvom mestu NIN-ove godišnje top liste za strip 1Foto: Marko Stojanović/Privatna arhiva

Osim NIN-ove nagrade za roman, taj nedeljnik već više od 30 godina pravi godišnju listu najboljih strip autora u Srbiji, a na prvom mestu ove liste za 2022. godinu našao se predavač u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan” Marko Stojanović, pišu Južne vesti.

Kako se navodi u obrazloženju, Stojanović je proglašen za ličnost godine u srpskom stripu jer su njegovi stripovi tokom prošle godine počeli da se štampaju širom sveta.

Nakon brojnih nagrada u zemljama okruženja, za Marka Stojanovića stiglo je i najznačajnije srpsko priznanje, pošto je tokom prošle godine upravo on bio najzaslužniji što su srpski stripovi počeli da izlaze u Francuskoj, Belgiji, SAD-u, Kini, Japanu, ali i u mnogim drugim zemljama.

„Opasali smo planetu, Srbija do Tokija, pa preko Pacifika i do Los Anđelesa! Od ove godine više ne postoji deo sveta u kojem nisu prisutni radovi sprskih stripara. To je isposlovala prvenstveno jedna osoba, i to ne iz dosadašnjih stripskih centara – Beograda ili Novog Sada, već iz Leskovca.

Marko Stojanović pozvan je da kao scenarista adaptira SF- priču najpoznatijeg kineskog pisca ovog žanra Liu Cisina, koja je objavljena prvo u Kini, a zatim i na francuskom, te kao knjiga distribuisana gde god dopire frankofonija.

Gotovo istovremeno sa Sinišom Banovićem, Aljošom Tomićem i Đorđem Krajinovićem objavio u SAD naš prvi vestern u istoriji srpskog i ex-Yu stripa, organizovao 24. Balkansku smotru stripa, pa 22. decembra u najvećem evropskom muzeju stripa u Briselu prvi put otvorio postavku istorije ovdašnjeg stripa“, stoji u obrazloženju NIN-a.

NIN-ova top lista vezana za strip je od 1992. godine jedina relevantna godišnja lista vezana za devetu umetnost u Srbiji, i smatra se nezvaničnim ekvivalentom NIN-ove nagrade za roman godine.

Iz leskovačke Škole stripa podsećaju i da ovo nije prvi put da su aktivnosti te škole zastupljene na NIN-ovoj godišnjoj listi, te da se se serijal „Vekovnici”, koji Stojanović piše i uređuje, 2012. godine našao na 1. mestu ove liste, dok se izdanje „Do pakla i nazad” čiji je Leskovačka škola stripa suizdavač našlo na 1. mestu top liste za 2018. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari