Ljubav prema književnosti za dobrobit dece 1

Godišnji, međunarodni događaj, Svetski dan deteta, koji se obeležava 20. novembra, osmišljen je da promoviše interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu.

Kada govorimo o tome šta je za decu najbolje, smatramo da je zbog edukacije i zdravog razvoja neophodno da od ranog uzrasta razvijaju i ljubav prema književnosti – kazala je za Danas Lana Radisavljević iz izdavačke kuće Vulkan, koja je u svojim knjižarama upriličila iznenađenja za mališane poput sniženja i slatkiša povodom njihovog dana.

Lana je podsetila da čitalačke navike treba i negovati, pa zato urednički tim Vulkančića vredno i sa mnogo ljubavi radi na pripremanju širokog spektra dečjih naslova, kako bi za svačiji ukus i potrebu ponudio najbolje štivo.

– U sredu, 20. novembra, obeležićemo dečji praznik u svim Vulkan knjižarama širom Srbije, kao i na sajtu Vulkančića. To je idealna prilika da čitaoci posete obližnju knjižaru, odaberu omiljene dečje naslove i uvere se zašto se uz knjige Vulkančića lepše raste – rekla je Lana.

Kao najtraženije knjige za mališane ona je istakla naslove poput „100 Sizifovih pravopisnih pravila“. To je inače bila i najprodavanija dečja knjiga na nedavno održanom Sajmu knjiga.

– Tugi ili tuzi? Neznam ili ne znam? Sumljam ili sumnjam? Sigurno se nekada zapitaš kako je ispravno napisati, a sa knjigom „100 Sizifovih pravopisnih pravila“ sve jezičke nedoumice će nestati. Najmlađima će u tome pomoći i zanimljive ilustracije, uz koje će slikovito zapamtiti pravopisno pravilo – kazala je Lana i dodala da je tu i naslov „Ko je bio Nikola Tesla?“, kao i „Da li slonovi stvarno nikad ne zaboravljaju?“

– Ova knjiga odgovara na pitanja: zašto je zevanje toliko zarazno? Da li na drugim planetama ima života? Da li će vam oči iskočiti ako kijate otvorenih očiju? U njoj se mogu pronaći 45 najvažnijih pitanja koja decu zanimaju (i neka blesava), kao i fascinantne, intrigantne i zabavne ideje – primetila je ona i zaključila da su neki odgovori iznenađujući, neki neverovatni, dok neki teraju na razmišljanje.

Tu su još i „Skadarska kneginja“, o Jeleni, kćeri kneginje Milice i kneza Lazara, koja je bila udata za Đurđa II Stracimirovića Balšića, gospodara Zete; kao i „Pepeljuga sa iskakalicama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari