Ljubomir Bulajić: Polemika o kralju Aleksandru veća je od polemike o seriji 1Foto: Promo/Goran Đukanović

Pred zalazak sunca, u subotu, 9. novembra 1918, vrhovni komandant srpske vojske i vršilac kraljevske vlasti, regent Aleksandar Karađorđević, stigao je u oslobođeni Beograd.

Trebalo je da u prestonicu dođe dva dana ranije, ali je zamoljen da sačeka dok se ne raščiste barem centralne ulice porušenog i spaljenog grada, dok se ne poprave pokidane telefonske linije i dok se, što nije bilo nevažno, ne pronađe i opremi neka pristojna kuća za prestolonaslednika, jer su oba kraljevska dvora, i Stari i Novi, bila teško oštećena. U Beograd je ujahao na konju, u već izbledeloj maslinastoj uniformi pešadijskog pukovnika…“ – ovim režima počinje roman „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića, koji je poslužio kao književni predložak za istoimenu TV seriju od 15 epizoda u režiji Zdravka Šotre. Serija može da se bindžuje, a oni koji vole klasičan način gledanja mogu svakog ponedeljka u 21 sat da vide po jednu epizodu na televiziji Nova S.

Glavnu ulogu tumači mladi glumac Ljubomir Bulajić, koji u razgovoru za Danas govori o ovoj, ali i drugim ulogama ličnosti iz srpske istorije koje je tumačio. Neposredan je, otvoren i komunikativan, ali smo intervju zbog pandemije kovida 19 i epidemioloških mera koje su na snazi bili prinuđeni da radimo preko mejla.

* Ličnost Kralja Aleksandra veoma je slojevita, intrigantna i možda nedovoljno istražena. Kako ste radili na ovoj ulozi?

– Sticaj okolnosti bio je takav da sam imao više nego dovoljno vremena da se pozabavim istraživanjem i proniknem u lik i delo Aleksandra Karađorđevića. Nabavio sam dosta literature, pričao sa istoričarima i poznavaocima istorije i tako napravio bazu za Aleksandra, onakvog kakvog sam ga prikazao u ovoj seriji. Bilo je najviše nedoumica oko akcenta i njegovog načina govora, ali u dogovoru sa rediteljem, rešili smo da to bude ovako.

* Kakve su reakcije javnosti na ulogu koju igrate?

– Podeljene, pretpostavljam. Sukob mišljenja kada je Aleksandar u pitanju u našem narodu je ogroman. Jedni ga zovu Ujedinitelj, drugi veruju da je Srbiju poslao na giljotinu i promenio tok naše istorije. Ta polemika veća je od polemike o seriji. Što se komentara na portalima tiče, ne čitam ih. Kao i sva Šotrina ostvarenja, ova serija će imati svoju publiku, a biće i onih koji je kude. To je normalno.

* Sa Zdravkom Šotrom ste radili na nekoliko projekata, možete li nam reći nešto o toj saradnji?

– Kada smo se prvi put upoznali, 2011. godine, Zdravko Šotra mi je odmah poklonio veliko poverenje dajući mi jednu od glavnih uloga u njegovoj seriji „Nepobedivo srce“. Volim da verujem da sam to poverenje opravdao jer se od tad nije desilo da je neki projekat uradio bez mene. Prema Šotri gajim veliko poštovanje, a znajući ga, mislim da on verovatno već priprema nešto novo.

Ljubomir Bulajić: Polemika o kralju Aleksandru veća je od polemike o seriji 2
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

* Poznati ste po tumačenju likova iz naše istorije. Igrali ste, recimo, Jovana Cvijića. Kakav je osećaj kad mlad glumac poput vas udahnjuje život istorijskim ličnostima o kojima mislimo da znamo sve?

– Ta uloga mi je posebno draga. Sećam se, kada sam prvi put pogledao film na velikom platnu, mislim da je to bila projekcija za novinare, izašao sam iz sale i prilikom nekog intervjua izjavio „Napravili smo antologijski film“. Tako je i bilo. Čovek shvati koliko ne zna o nekoj temi tek kad se uhvati temeljno da je istražuje. Naš glumački posao je takav, da tumačeći istorijske ličnosti, hteli-ne hteli, učimo neke stvari ispočetka. Ja sam imao prilike da do sada tumačim dosta ličnosti važnih za našu istoriju i mogu da zaključim da mi je to blisko i da volim to da radim.

* U poslednje vreme se i kod nas sve više snimaju filmovi i TV serije sa istorijskom tematikom. Budući da imate iskustva u igranju takvih uloga, a da verovatno gledate i inostrane proizvode ovog žanra, šta mislite o tome gde smo mi u odnosu na svet?

– Ako pričamo o Zapadu, mislim da nismo toliko daleko. Uglavnom je to pitanje budžeta. Kod nas se sve radi trostruko većom brzinom upravo zbog nedostatka sredstava. Pripremanje nekog ozbiljnog projekta na Zapadu traje i po godinu dana. O postprodukciji da ne pričamo. Mi ovde, nažalost, nemamo taj luksuz i tu se vidi i oseća najveća razlika.

* Na kojim projektima trenutno radite?

– Očekujem snimanje treće sezone serije „Državni službenik“, počinjem da radim probe za predstavu „Da počnemo ispočetka“ u režiji Ade Lazić, koja će premijeru imati početkom juna u Madlenianumu, a potom u Beogradskom dramskom pozorištu počinjem rad na predstavi „Living room“ u režiji nemačkog reditelja Ersana Montaga, koja bi premijeru trebalo da doživi na Bitefu sledeće sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari