"Lorencačo" najbolja predstava na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu 1Fotografija: „Lorencačo“/ Foto: Radovan Baja Vujović

Za najbolju predstavu na sinoć završenom 24.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu – Bez prevoda u Užicu proglašeno je ostvarenje „Lorencačo“, po tekstu Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića, u izvođenju ansmbla JDP.

Tom komadu su pripale još dve nagrade – za mušku ulogu Milanu Mariću i za mladog glumca Miodragu Dragićeviću, kome je će biti uručena i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“, a koji u tom komadu igraju više likova.

Paolo Mađeli je nagrađen za režiju komada „Kavkaski krug kredomBertolda Brehta , u koprodukciji NP Sarajevo i Scena MESS, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena Maji Izetbegović za ulogu Gruše u istoj predstavi. Sarajevska predstava je nagrađena i za kostimografiju, čija je autorka Lejla Hodžić.

Emir Hadžihafizbegović je nagrađen za epizodu za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi Kamernog teatra 55 Sarajevo „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, dok je Adisi Vatreš Selimović pripala nagrada za scenografiju u istom komadu.

Specijalna nagrada je dodeljena „Tartifu“, autorskom projektu Igora Vuka Torbice po motivima Molijerove drame, u koprodukcijiji SNP Novi Sad i NP Sombor i to, kako je žiri naveo, za „inovativnu nadogardnju dramske klasike“.

Za nagrade koje nose naziv „Ardalion“, takmičili su se i „Nečista krv“ (Borisav Stanković/Milan Nešković, NP Beograd), „Vrat od stakla“(Biljana Srbljanović/Jagoš Marković, JDP) i „Blue Moon“ (Damir Karakaš/ Boris Liješević, Satirično kazalište Kerempuh Zagreb).

U čast nagrađenih, ansambl NP Užice večeras će igrati komad „Kako život“, Nine Mitrović, u režiji Slavenska Saletovića.

Nagrade je dodelio žiri u sastvu – Lenka Udovički, rediteljka, Dragana Varagić, glumica, Slobodan Obradović, dramaturg, Janko Ljumović, producent, i Igor Vasiljev, scenograf.

Na užičkom festivalu prikazuje se, po oceni selektora, sedam najboljih predstava iz prošlogodišnje produkcije u regionu, bez obzira na pozorišni žanr, poreklo pisca i drugih autora.

Glasovi publike

I publika je ocenjivala predstave ocenama od 1 do 5, a najviše glasova je dobio komad „Vrat od stakla“ (4.76), a potom slede – „Lorencačo“ (4.69), „Sjećaš li se Doli Bel“ (4.66), „Tartif“ (4.44), „Nečista krv“ (4.40), „Blue Moon“ (4,32) i „Kavkaski krug kredom (3.89).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari