Ovogodišnji, 66. po redu, filmski festival u Kanu otvara večeras Baz Lurmanova 3D verzija „Velikog Getsbija“ – jedan od najiščekivanijih filmova ove godine. U pitanju je četvrta adaptacija istoimenog kultnog romana Frensisa Skota Ficdžeralda, koji je najlepše delove tog dela napisao upravo u blizini Kana, u Sen Rafaelu. Ipak, film je već imao svoju severnoameričku premijeru (uz pomešane ocene), tako da začuđuje njegov izbor, budući da su do sada filmovi koji otvaraju Kan ujedno imali i svoju svetsku premijeru.

No, tokom 12 dana projekcija sigurno će biti dosta ostvarenja koja će privući pažnju, kao i holivudskih zvezdi od kojih će se na crvenom tepihu pojaviti Majkl Daglas, Met Dejmon, Rajan Goslin, Ema Votson i bolivudski veteran Amitab Bakhan. Ipak, takmičari moraju da zadovolje izuzetno oštru kritiku koja često ume da izviždi film koji im se nije svideo, još dok traje odjavna špica.

Ako je za utehu organizatorima, kritičari su već pohvalili izbor filmova – ima tu i dela za široku publiku i onih koji će zadovoljiti one koji pre svega očekuju umetničku kinematografiju.

Američki reditelji imaju najbrojniju postavu u poslednjih šest godina – pet od 20 filmova u takmičarskoj konkurenciji su njihovi, pa imaju i najveće šanse za Zlatnu palmu, koju će nekome dodeliti Stiven Spilberg, predsednik žirija. Trenutno od svih konkurenata najveću pažnju izaziva „Behind The Candelabra“ sa Majklom Daglasom kao gej pijanistom. Doduše, čini se da je to dobrim delom i zbog nagoveštaja da će to biti poslednji film reditelja Stivena Soderberga. Francuzi, takođe, imaju pet filmova u glavnoj konkurenciji, sa delom Romana Polanskog „La Venus a la Fourrure“, adaptacijom pozorišnog komada Amerikanca Dejvida Ajvsa, dok će Japanci biti predstavljeni sa dva ostvarenja, a po jedno dolazi iz Kine, Čeada, Meksika, Irana, Tunisa, Italije i Holandije. Uprkos prošlogodišnjim kritikama upućenim zbog predstavljenja samo dela reditelja, ove godine u konkurenciji je samo Valerija Bruni Tedeši, sestra bivše prve dame Francuske Karle Bruni, sa filmom „Un Chateau en Italie“. U sekciji „Izvestan pogled“ naći će se 19 filmova, dok će ih van konkurencije biti na stotine.

U Kanu će biti preko 40.000 profesionalaca iz sveta filma, a mnogima će glavni zadatak biti prodaja i kupovina novih bioskopskih hitova, pošto je reč i o jednom od najvažnijih filmskih bazara – u ponudi će biti preko 4.000 naslova od kojih mnogi još nisu ni snimljeni. „To su za mene deset najtežih dana. Uvek postoje tri-četiri filma koja su izuzetna, a na vama je da ih otkrijete. Tako da to postaje, u neku ruku, detektivski posao“, kaže Tom Bernard, suosnivač Sonija. 

Selektor Palićkog festivala u žiriju

Jedan od selektora Festivala evropskog filma Palić Petar Mitrić izabran je za člana žirija programa „Petnaest dana režisera“ na predstojećem festivalu u Kanu. Program Petnaest dana režisera nastao je uoči protesta 1968. kao prostor za otkrivanje novih autora i tendencija u svetskoj kinematografiji. Po svojoj koncepciji program predstavlja najreprezentativniju tačku usmerenu ka autorskom filmu u svetu.

Beogradska premijera „Velikog Getsbija“

„Veliki Getsbi“, koji će biti u centru pažnje na Azurnoj obali, moći će premijerno da pogleda i beogradska publika večeras u Sava centru. Priča 3D animacije u režiji Australijanca Baza Lurmana, sa Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi, smeštena je na Long Ajlend, u kojem provincijalac Nik Karavej biva opčinjen raskošnim svetom svog suseda Džeja Getsbija. U potrazi za ostvarenjem svog američkog sna, Nik biva uvučen u očaravajući svet, ali svet pun iluzija, ljubavi i prevara. Uskoro će Karavej uvideti pukotine u Getsbijevom novokomponovanom bogatom životu, u kojem vrebaju opsesije, ludilo i tragedija. Pored Dikaprija u filmu glume i Keri Maligen, Tobi Megvajer, Džoel Ejdžerton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari