Poslednji u trijumviratu ultimativnih junskih koncertnih događaja u Beogradskoj areni, zajednički nastup gitarske i autorske legende Erika Kleptona i njegovog starog muzičkog kamarada Stiva Vinvuda, kruna je živog užitka u umetnosti zvanoj rokenrol, što ju je za domaće i sve pridružene slušaoce prouzročio pravi koncentrat zvezda na delu u otprilike upravo isteklih nedelju dana. Pred Erikom Kleptonom i Stivom Vinvudom svaki od osamnaestak hiljada posetilaca dupke pune Arene osetio je verovatno isto – strahopoštovanje investirano u vrhunski večernji provod.

Ako smo se tako na Eltonu Džonu i Bobu Dilanu još uvek podučavali koječemu u vezi koncertnog bivstvovanja, otkrivajući ponuđene prostore slobode za sebe lično ponovo, relaksirani Klepton je s lakoćom doveo tu uzvišenu plemenitu veštinu do njenog punog osvajanja. Jer, sve je bilo kao nekada, redovi da se uđe na koncert, umesto ispred nekih drugačijih punktova iz poslednjih par decenija, rok analize čekača koji se polagano pomiču, oduševljenje da se prepozna izvođena numera i izgovori sijaset podataka s njom u vezi koji najednom pokuljaju iz nekakvog svog spremišta u kojem su tinjali dugo predugo.

Erik Klepton i Stiv Vinvud doista su suvereni vladaoci scene, sa koje isporučuju salve nekih od najvećih rokenrol pesama uopšte iz svoje blistave zaostavštine. Nakon što je Arenu ispunila Blind Faith himna „Had To Cry Today“, odakle potiču i nešto docnije „Presence of the Lord“ ili „Can’t Find My Way Home“ i „Well All Right“, uslediće i „Layla“ i „Cocaine“ i „Crossroads“ i „After Midnight“ i „Georgia On My Mind“ i… rečju najblistaviji katalog rok baštine svakog iskrenog ljubitelja. I, da – Erik Klepton svira gitaru na način koji se i dan-danas može da označi kao jedan od najizuzetnijih i u najnovijoj generaciji majstora na ovom instrumentu, a Vinvud se osim svojim unikatnim glasom diči još i vanrednim vladanjem klavirom, orguljama i gitarom takođe. Vrhunski šou, prva klasa svetskih koncertnih produkcija. Ovi stari mačori skroz su u redu i dalje. Ma, šta u redu, najbolje od toga!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari