Magija japanske muzike i "istočni romantizam" Tempeija Nakamure 1Foto: Kolarčeva zadužbina

Publika u Kolarcu pozdravila je sinoć gromoglasnim aplauzom virtuozno izvođenje talentovanog japanskog pijaniste Tempeija Nakamure.

Izuzetni Tempei je svojim jedinstvenim umetničkim izrazom još jednom uspeo da oduševi Beograd svojom energijom i približi čari japanske muzike ovdašnjoj publici.

Tokom jednoipočasovnog besplatnog koncerta, koji je omogućila kompanija Japan Tobacco International (JTI) u saradnji sa Ambasadom Japana, Tempei je izveo svoje originalne kompozicije, ali je deo repertoara posvetio japanskim tradicionalnim delima.

Posebnu reakciju publike izazvalo je izvođenje japanske i srpske himne što je predstavljalo pravo iznenađenje i pijetet koji je umetnik izrazio prema ljubiteljima klasične muzike okupljenim sinoć u predivnoj dvorani Kolarčeve zadužbine, jednoj od najakustičnijih muzičkih sala u svetu.

„Volim temperamentnu publiku, volim energiju koju razmenjujemo tokom koncerta. Prošle godine sam nastupao u Beogradu i znao sam sa kojim poletom publika ovde sluša muziku. Nadao sam se da će me ljudi opet slušati sa strašću i presrećan sam kako je prošlo, zaista je atmosfera bila nadahnjujuća“, istakao je Tempei Nakamura, nakom koncerta.

Tempei Nakamura, umetnik koji je debitovao solo resitalom u Karnegi holu u Njujorku, vešto kombinuje muzičke stilove kao što su džez, klasika i rok, svoj umetnički izraz u šali naziva „istočni romantizam“ i kaže da bi želeo da obiđe svet kao ptica sa klavirom kao krilima.

Tokom karijere imao je veoma zapažene nastupe u koncertnim dvoranama u Amsterdamu, Parizu, Berlinu, ali i drugim zemljama poput Španije, Portugala, Italije, Austrije, Luksemburga, Estonije, Slovačke, Ukrajine i Belorusije.

Pravi kuriozitet predstavlja podatak da je, počevši od 2019, a nakon pandemije i tokom 2022. godine, u okviru svoje evropske turneje, imao koncerte u doslovno svakoj državi Evrope.

Tempei je poznat i po brojnim turnejama u Japanu, ali i po nastupima u „neistraženim regionima“ ove zemlje kao što je Kumano Kodo, mesto koje je registrovano kao lokalitet svetske baštine, a koje zapravo predstavlja niz drevnih hodočasničkih ruta na najvećem poluostrvu Japana.

Ovaj izuzetni pijanista, rodom iz Kobea u Japanu, počeo je da uči klavir sa 5 godina. U srednjoj školi, njegov dom je uništio Veliki zemljotres u Hanšinu 1995.godine, zbog čega je napustio školu i zaposlio se.

Iako u srednjoj školi nije svirao klavir, zahvaljujući svom neverovatnom talentu, primljen je u muzičku školu i nastavio je da studira na Univerzitetu umetnosti u Osaki, gde je diplomirao kao najbolji na kursu klavira.

Svoj debi imao je 2010. godine na solo recitalu u Karnegi holu u Njujorku.

Poznat po svom humanitarnom radu, svoj projekat „Izlazeće sunce“ posvetio je naporima za rekonstrukciju nakon Velikog zemljotresa u istočnom Japanu 2011.godine, a Udruženje umetnika prefekture Hjogo nagradilo ga je priznanjem za unapređenje umetnosti 2015. godine.

Trenutno živi u Tokiju i aktivno organizuje turneje širom sveta, kao i u Japanu.

Kompanija Japan Tobacco International je tradicionalno najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije.

Pod njenim pokroviteljstvom, Srbiju su prethodnih godina posetili neki od najznačajnijih japanskih umetnika današnjice, među kojima su Šoko Okada, poznati japanski sopran, pozorišna trupa „A La Place“, sastav perkusionista „Ondekoza“, Gocoo bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čuvena pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming i mnogi drugi afirmisani japanski umetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari