Maja Gojković o razlozima napada na glumca Nikolu Koju 1Foto: N. Kovačević

Reagovala sam zbog načina na koji se Nikola Kojo obratio ljudima koji su išli na skup podrške predsedniku Aleksandru Vučiću i aktuelnoj politici vlade Srbije poredeći ih sa ovcama i drugim životinjama, objasnila je ministarka kulture Maja Gojković razloge za napad na glumca kojeg je optužila da veđa građane Srbije, a prenosi Nova.rs.

– Ako Nikola Kojo zna da se serije i filmovi snimaju novcem građana, morao bi da zna i da novac građana dolazi dobrim delom i od onih koje on naziva „ovcama i govedima“ i omalovažava samo zato što imaju drugačije mišljenje – izjavila je Maja Gojković prošle nedelje ocenivši da glumac na neprimeren i necivilizovan način vređa građane Srbije i osporava im pravo na opredeljenje i slobodu da ga izraze.

Ono što je kazala prošle nedelje i što je naišlo na odijum kulturnih radnika, sada je dodatno obrazložila rečima da svako ima pravo na političko delovanje, „ali nema pravo da vređa pristalice drugih stranaka“.

– Veoma sam spremna da razgovaram sa svim umetnicima u Srbiji, (spremna sam) na isti dijalog koji se u ovoj kući vodi već 2,5 godina otkako sam ministar kulture. Ovde slobodno dolaze svi, diskutujemo o dobrim i lošim stranama iz svih oblasti umetnosti jer niko nema pravo da stavi tapiju na umetnost. Jednako su svi dobrodošli – izjavila je Gojković, kako piše Tanjug, za Večernje novosti, a prenosi Nova.rs.

Ulica, kako je rekla, nije mesto na kojem će se razgovarati i rešavati bilo kakve stvari, iako ne osporava da svako ima pravo na političke proteste i da zahteva i traži šta god hoće.

– Reagovala sam zbog načina na koji se (glumac Nikola) Kojo obratio ljudima koji su išli na skup podrške predsedniku Aleksandru Vučiću i aktuelnoj politici vlade Srbije poredeći ih sa ovcama i drugim životinjama. Rekla sam i da novac iz budžeta Srbije i Telekoma za snimanje filmova i serija svakako pripada svim građanima koje je glumac nazvao pogrdnim imenima – rekla je Gojković, i ponovo navela da je politika Vlade Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem započela, a kasnije vlade nastavile, da se svake godine uvećava budžet Filmskom centru Srbije.

– Došli smo do iznosa od 1,3 milijarde dinara (za snimanje filmova), dok se za podsticaj izdvaja 1,8 milijardi. Ne postoji niko od filmskih i TV producenata koji bi na bilo koji način mogao da bude nezadovoljan takvom politikom – rekla je ministarka kulture.

Govorila je i o drugim dometima ministarstva na čijem je čelu, ali ne i problemima od kojih je najnoviji u nizu ponovno stavljanje Filmskog centra Srbije u v.d. stanje imenovanjem provremenog direktora umesto raspisivanja konkursa, prenosi Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari