Majdanpek: „Majdan fest“ - čuvari narodne tradicije na delu 1Foto: J. B. K.

Majdanpečani su na drugo izdanje međunarodne smotre folklora „Majdan fest“ morali da sačekaju dve godine zbog ograničenja koja je nametnula pandemija korona virusa. Zato je drugi „Majdan fest“ dve večeri s pažnjom pratilo više stotina Majdanpečana koji su apluzima nagrađivali folklorne ansamble iz Srbije, Severne Makedonije i Bugarske.

Za ljude koji igrom i pesmom, muziciranjem, izradom narodnih nošnji i koreografija čuvaju kulturno nasleđe svog naroda godine nisu prepreka, pokazala je međunarodna smotra folklora „Majdan fest“ u kome su učesnici bili od pet do 85 godina.

Folklorni ansambli iz opština Petrovac na Mlavi, Negotin, Boljevac, gradova Bor i Zaječar, domaćina Majdanpek i gostiju iz Vidina, Dimova i Vinarova iz Bugarske i Kumanova iz Severne Makedonije, pokazali su na koji način neguju tradiciju, na zadovoljstvo brojne publike koja je dve večeri u centru grada pratila nastupe na festivalskoj bini.

-Na „Majdan festu“ su ove godine nastupila 22 folklorna ansambla i imali smo prilike da na sceni vidimo i najmlađe koji tek prave prve korake u folkloru i veterane koji svoje znanje prenose na mlađe generacije – rekao je za Danas direktor festivala i koreograf u majdanpečkom KUD „Velimir Markićević“ Nikola Vunturišić.

Koreograf folklornog ansambla „Srma“ iz Kumanova, Marjan Boškovski, bio je oduševljen prijemom publike i organizacijom „Majdan festa“.

-Prvi put smo ovde i nadamo se ne i poslednji. Očekujem da saradnju koju smo započeli uspešno nastavimo nadalje. Želim vam da vam festival slavi 100 godina postojanja – poručio je sa pozornice Marjan Boškovski.

Za goste iz Severne Makedonije i Bugarske organizovana je poseta Rajkovoj pećini nedaleko od Majdanpeka, jednoj od najlepših pećina u Srbiji, a zahvaljujući udruženjima žena „Vredne Vlajne“ iz Rudne Glave i „Jagnjilo“ iz Jasikova koje su imale svoje štandove mogli su da kupe autentične, ručno rađene suvenire i probaju lokalne specijalitete, pre svega plašinte ili vlaške palačinke.

U KUD „Velimir Markićević“ koje je organizator ovog festivala, sumirajući upravo završenu manifestaciju, kažu za Danas da su početnu ideju da na jednom mestu okupe folklorne ansamble iz naše i susednih opština, koje neguju istu tradiciju, ali uz lepotu različitosti nošnje, muzike, igre, kao i da publici koja voli folklor, omogući da vidi nastupe folkloraša iz inostranstva, uspeli da realizuju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari