Majstor crnog i belog 1

Poznati zrenjaninski grafičar, majstor prelaza iz crnog u belo, predstaviće svoje dosadašnje stvaralaštvo na retrospektivnoj izložbi u Narodnom muzeju.

Biće to prava “poslastica” za ljubitelje umetnosti jer, kako je najavljeno, izložba obuhvata 50 radova ovog autora. Na izložbi će se naći radovi u različitim tehnikama – crteži litografskim krejonom, olovkom, tušem i perom, ulje na platnu, grafički kolaž i kombinovane grafičke tehnike.

-Ono što odstupa od svih ostalih radova jesu radovi na papiru nastali u sinergiji sa kolegom u pomalo dadaističkom maniru,  koji vizuelno predstavljaju stvarni  dijalog – objašnjava autor kataloga, Nenad Nedeljkov.

U okviru postavke biće predstavljen i njegov performans pod nazivom „Odbrana Begeja“.

-U jednom od realizovanih performansa Kirćanski je svoj revolt prema devastiranju prirodnog okruženja, posebno reke Begej, izrazio na jednostavan i ubedljiv način. O grane drveća koja se nadvijaju nad tom rekom kačio je kese napunjene čistom vodom, u kojoj su plivale ribe. Delo za sebe, koje nosi jasnu i snažnu poruku – objašnjenje je Nedeljkova.

Duško Kirćanski rođen je 1952. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i završio postdimplomske studije na FLU-u u Beogradu. Njegova reptrospektivna izložba će biti otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 24. jula 2018. godine, u 19 časova. Na otvaranju će govoriti mr Milan Grahovac, nadležni kustos iz Narodnog muzeja Zrenjanin i Nenad Nedeljkov, autor teksta kataloga i dizajna korica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari