U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda nedavno je predstavljena nova knjiga Davida Albaharija „Male priče“, u izdanju Čarobne knjige.


Ova knjiga sadrži oko sto kratkih priča, koje su, kako je i sam pisac naveo, inspirisane događajima iz njegovog detinjstva, kao i delima velikih umetnika.

– Pokušavao sam da nađem novi način pripovedanja i formiranja priča. One su napisane u širokoj zoni koja se kreće od neke vrste pisanja i imitacije dela pisaca čije su mi priče značile, do potpunog poigravanja sa iščekivanjima čitaoca, pa čak i sa mojim iščekivanjem, jer su se neke od tih priča završavale kada sam mislio da tek počinju. Mislim da je pisanje ovakvih priča veliko iskušenje za pisca, jer je cilj da se ispriča priča koja funkcioniše kao priča, ali sa najmanjim mogućim brojem reči. Imam običaj da istovremeno radim na nekoliko rukopisa, da pre podne pišem roman, a popodne nešto drugo, ali sam ovu knjigu uradio u kontinuitetu, pri čemu sam se trudio da navedem čitaoca da popunjava praznine i nastavi tamo gde sam stao – objasnio je Albahari.

Majstor kratke forme, David Albahari do sada je ostavio veliki trag u našoj književnosti, a i u ovoj knjizi je, kako je ocenio urednik, Nikola Petaković, „od svega nekoliko rečenica, zapažanja i osećanja, na maestralan način stvorio zaokružene celine“.

– „Male priče“ predstavljaju logičan nastavak istraživanja Davida Albaharija u samo srce jezika i naracije. Svedenost, prevrtljivost ljudske prirode i apsurd su njegovo polje interesovanja, a poetika u stilu pisanja je neumitno utočište duše. U ovoj knjizi, kroz stotine minijatura, Albahari nam priča o onom književnom sebi, kojem se uvek vraća – rekao je Petaković.

Vlasnik Čarobne knjige, Bora Pantić, je „prelazak“ Albaharija u njegovu izdavačku kuću ocenio kao svoj najveći izdavački uspeh na domaćem planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari