Marcel DettmannFoto: Promo

Marcel Dettmann prepoznat je kao jedan od najuticajnijih predstavnika savremenog tehna.

Odrastajući u Fürstenwaldeu, predgrađu udaljenom pedesetak kilometara istočno od Berlina, Dettmannov zvuk i etos nose više nego dovoljno istočnonemačke odlučnosti. Marcel Dettmann imao je samo dvanaest godina kada je pao Berlinski zid, a turbulentni period koji je usledio bio je pozadina za njegovo muzičko sazrevanje.

Ovaj period previranja je, uz agresivni EBM koji je ozvučio njegove tinejdžerske godine, postavio osnovu za zvuk koji danas poznajemo.

Kao i mnogi njegovi prijatelji, sredinom devedesetih godina posećivao je noćni život Berlina. Klubovi kao što su E-Werk i Tresor probudili su strast prema zvuku koji je inspirisan Čikagom i Detroitom.

Godine entuzijazma pretvorile su se u početak legendarne karijere krajem decenije kada je novootvorenom klubu u Berlinu bio potreban DJ sa posebno sirovim, prljavim zvukom. Klub se zvao Ostgut, a mesto rezidenta koji odgovara opisu zauzeo je Marcel Dettmann.

Neumorno pulsiranje ozvučenja Funktion One postalo je sinonim za Berghain, koji je kroz Ostgut doživeo svoju prvu inkarnaciju, a u Dettmannu pronašao ambasadora koji putuje od Buenos Ajresa, Ibice, Tel Aviva ili Firence do Tokija ne propuštajući svoj mesečni slot u najvažnijem evropskom klubu.

Berghainov misteriozni imidž zbog kojeg hiljade ljubitelja zabave iz celog sveta putuje ka nekadašnjoj istočnonemačkoj termoelektrani doneo je tehnu novu perspektivu, a retko ko će osporiti da je Marcel Dettmann jedno od najvažnijih imena zaslužnih za monohromatski zvuk po kojem je poznat.

Odlučnost koja je obeležila rane dane njegove karijere održala ga je na vrhu scene kroz godine.

Priznaje da uživa u široj publici koju je stekao jer predstavlja izazov. Uloga DJ-a, kako je on tumači, jeste da ljude učini radoznalim u vezi sa muzikom i kulturom koja ih okružuje.

Marcel Dettmann – jedan od najboljih svetskih DJ-eva

Teško je zamisliti plemenitiju misiju za jednog DJ-a, ali je upravo iz tog razloga uspeo da ostane fokusiran uprkos histeriji koja prati njegovu karijeru i klub čije je postao zaštitno lice.

Ova motivisanost mu je omogućila da ostane prisutan u širem kontekstu današnjeg klupskog ekosistema – isporučujući sirov tehno veoma doslovno, ali istovremeno ostavljajući prostor za slušaoce koji žele da zarone u zreliji, introspektivni zvuk koji je karakterističan za aktuelnu evropsku andergraund avangardu.

Na njegovim novijim izdanjima, umeće stečeno tokom nebrojenih sati iskustva iza DJ pulta uspešno je pretočeno u precizno kalibrisanu sliku koja prikazuje širu paletu njegovih umetničkih aspiracija.

Dettmann tvrdi da ta transformacija nije bila namerna, već intuitivna, iznikla iz vremena provedenog u sazrevanju kao osoba i producent.

Dizajnirao je zvučni koncept za izložbu fotografkinje Frederike von Rauch, a u kolaboraciji sa Frankom Wiedemannom i koreografkinjom Nadjom Saidakovom, u saradnji sa Berghainom i Berlinskim državnim baletom, radio je na projektu savremenog plesa “MASSE”.

Ipak, najimpresivniji skrošanji projekat je svakako saradnja na produkciji zvučnog identiteta i muzike filma “The Matrix Resurrections”.

Uz muzičku karijeru koja broji impresivne uspehe van klupskog konteksta, on ističe da je inicijalni pokretač ostao nepromenjen – i dalje se najbolje oseća ispred publike u klubu.

Marcel Dettmann, jedan od najboljih svetskih DJ-eva i selektora predvodi glavni program druge večeri sedmog izdanja Apgrade festivala, 16. septembra u Luci Beograd, a pridružuju mu se Curses, Interstellar Funk i Johana.

Ulaznice za Apgrade festival dostupne su na cooltix.rs i prodajnim mestima Gigs Tixa i Ticket Visiona, po cenama od 1790 RSD za petak, 1590 RSD za subotu i 2590 RSD za festivalske komplete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari