Richie Hawtin na Apgrade festivalu, u industrijskom ambijentu Luke Beograd 1foto: Apgrade Promo

Richie Hawtin, jedna od najvećih pokretačkih sila elektronske plesnemuzikenastupiće prve večeri Apgrade festivala, 15. septembra, u Luci Beograd. Nikada zadovoljan ponavljanjem ili kopiranjem trendova, Richie Hawtin neprestano „gura” tehno u neistražene teritorije.

Kako napredovati, a ostati veran sebi i povezan sa porukom koju prenosite godinama i kako na tom putu zadržati one koji vas podržavaju – univerzalna su pitanja sa kojima se susreću svi umetnici. Richie Hawtin je među onima koji su uspeli da nađu odgovor jer čak i nakon više decenija u svetu muzike živi u trenutku, na ivici budućnosti.

Rođen u Engleskoj, sa devet godina se preselio u Kanadu. U srednjoj školi, samoprozvani „geek” bio je intrigiran tehnologijom i progresivnom kulturom, što ga je dovelo do saznanja o tehno sceni koja je bujala preko granice. Napustivši studije filma, postao je počasni član pretežne afro-američke zajednice koja je u Detroitu započela revoluciju muzičke industrije.

Kao jedan od prvih poklonika futurističkog zvuka koji su razvili Derrick May, Juan Atkins i Kevin Saunderson, počeo je da radi kao DJ u klubovima Detroita krajem 80-ih godina, i već sa 17 se etablirao kao predstavnik pokreta koji će se proširiti širom sveta. Hawtin je pokrenuo svoju izdavačku kuću Plus 8 sa 19 godina, a sa 23 godine, pod pseudonimom Plastikman, objavio je kultni album „Sheet One” – monumentalno delo koje je postavilo temelje za klupsku muziku kakvu danas poznajemo.

Iza izdavačkih kuća i projekata koji su usledili – Plus 8, MINUS Records, a odnedavno i FromOur Minds nalazi se neiscrpna energija koju ulaže u sopstveni izraz, ali i povezivanje sa novim talentima. Želja za kolaboracijom je u kombinaciji sa legendarnim statusom koji uživa stvorila platformu za desetine umetnika koji predvode novi talas andergraund kulture. Na FromOur Minds turneji, koju je nedavno priveo kraju sa grupom mladih tehno umetnika, demonstrirao je temelje i budućnost scene – Richie predstavlja trajektoriju žanra kaokoherentnu celinu kojoj je nemoguće pronaći alternativu.

Hawtin je kroz godine samo dobijao na zamahu, svesno pomerajući granice uloge DJ-a. Njegov profil je rame uz rame sa EDM i trance zvezdama, uprkos tome što nije odustao od ideja na kojima insistira.

U okviru programa prve večeri sedmog izdanja Apgrade Festivala, pridružuju mu se vodeća palestinska tehno umetnica Sama’ Abdulhadi, Dr. Rubinstein u ekskluzivnom b2b setu sa Tijanom T, dok lokalnu scenu predstavlja Matej Rusmir.

Dosadašnja izdanja septembarskog Apgrade-a obeležili su nezaboravni setovi velikih imena scene kao što su Tale Of Us, Solomun, Laurent Garnier, Amelie Lens, Maceo Plex, Sven Väth, Dixon, Nicolas Jaar, Miss Kittin, Modeselektor i mnogi drugi. Apgrade Festival je produžetak leta i prilika da uz poslednje zrake sunca uživamo u vrhunskoj elektronskoj muzici.

Ulaznice za Apgrade festival dostupne su na cooltix.rs i prodajnim mestima Gigs Tixa i Ticket Visiona, po cenama od 1790 RSD za petak, 1590 RSD za subotu i 2590 RSD za festivalske komplete.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari