Mario Vargas Ljosa pobedio kovid, izlazi iz bolnice   1Foto: EPA-EFE/Javier Lopez

Peruanski književnik Mario Vargas Ljosa (Llosa)  „pobedio je kovid-19“ i izaći će iz madridske bolnice gde je bio primljen prošle nedelje, rekao je danas njegov sin.

Osamdesetšestogodišnji književnik će sada nastaviti oporavak kod kuće, rekao je Alvaro Vargas Ljosa putem Tvitera uz sliku na kojoj se nalaze on sa bratom i sestrom pored oca.

On se zahvalio medicinskom osoblju na nezi oca.

Mario Vargas Ljosa primljen je prošle nedelje u bolnicu u Madridu, gde živi, zbog komplikacija izazvanih korona virusom.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine Ljosa je napisao više od 30 romana, dramskih komada i eseja. Medju njegovim najpoznatijim delima su „Zelena kuća“, „Razgovor u katedrali“, „Tetka Hulija i piskaralo“, „Don Rigobertove beležnice“ i „Raj na drugom čošku“.

Umetnik je 1995. dobio nagradu Servantes (Cervantes), koja važi za najznačajnije književno priznanje piscima španskog govornog područja.

Vargas Ljosa je jednom prilikom rekao da promovisanje književnosti nije samo podrška nekom obliku zadovoljstva, luksuza, već ohrabrenje za slobodu, demokratiju, pluralizam i koegzistenciju u različitostima.

Peruanski autor, koji je dobio špansko državljanstvo 1993. godine, početkom aprila predstavio je svoje najnovije delo „Smiren pogled (Peresa Galdosa)“, esej o španskom piscu Benitu Peresu Galdosu (1843-1920).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari