Marko Louis: Kultura je lek i ne sme da stane 1Foto: Dragan Jereminov

Muzika je lek i vrsta komunikacije. Komunikacija koja je mnogo dublja nego ova koju mi znamo i koja nas na neki način i limitira.

Muzika prolazi kroz naš organizam kao miris slobode. Kao kada osetiš miris musake koju je baka pravila, pa te vrati u vreme kada si bio klinac. Muzika nas vrati u neku drugu dimenziju – tako muzičar Marko Louis opisuje značaj muzike, umetnosti i kulture za ljude u svim, a posebno teškim periodima, poput onog koga smo zbog izbijanja pandemije korona virusa, iskusili 2020.

Muzičar je pred sam kraj te godine objavio novi album „Sloboda“, pa tim povodom pravi plej-listu za Mikstejp na sajtu Danasa.

Upitan da li kobni period, zbog nedostatka „živih“ kulturnih događaja, ostavlja posledice, Louis kaže da veruje da se većina ljudi razbolelo iz psihičkih razloga.

– Uticaj masovnih medija i publicitet ovog virusa je bio ogroman i veoma negativan. Kada god čujem da se broj zaraženih povećao, mene grebe grlo. A ne mogu ni da zamislim šta se dešava ljudima koju su osetljiviji – primećuje Louis.

Prva pesma sa novog albuma „Ninana“ nastala je u februaru 2019. Kako kaže, proces stvaranja albuma trajao je skoro preko dve godine. Taj period je bio veoma pozitivan, uspešan i pre svega nov za njega.

– Postao sam otac i iskusio neke nove emocije i doživljaje koji su mi dali nove inspiracije. U februaru 2019. godine i u februaru 2020. godine sam se maltene zatvarao u studio po sedam do deset dana, i tako su nastajale pesme sa albuma „Sloboda“. Period između ta dva termina služio je za razrađivanje i igranje sa idejama. Početkom marta 2020. godine album je bio gotov i čekao sam beogradski koncert da bi ga objavio. Međutim, zbog cele situacije koncert se pomerio, a zatim i „Sloboda“ – kaže Louis.

* Šta je za Vas sloboda i na koji način je iskazana u istoimenoj pesmi?

– Sloboda je kada uspeš da se ne ušuškaš u navike, već radiš na tome da sebe svaki put izumiš ispočetka. Najlakše je da se čovek ušuška i vrlo brzo zadovolji sa malim uspesima i ulogama u životu. Mislim da svaka osoba živi više „života“. Dokaz da se čovek menja vidi se svaki put kada misliš o sebi iz perioda kada si bio mlađi i kažeš npr. „ne mogu da verujem da sam tako izgledao“. Važno je da se to zna i da svaka promena bude pravi „update“. Volim da svako sebi pronađe značenje u pesmi, a meni se sve vrti oko parafraze Branka Miljkovića „Hoće li sloboda umeti da peva…“.

* Čuveni stih pesnika Branka Miljkovića u vašoj pesmi dobio je omaž, da li ste stihom hteli nešto da poručite?

– Maja Radivojević, autorka teksta „Sloboda“ i mnogih mojih pesama, bila je inspirisana ovom frazom. Mene je ta fraza inspirisala u daljem radu na albumu, a i u životu. Nije mi veliki plan da poručujem i edukujem ljude, a sa druge strane, volim sebe da edukujem i trudim se da budem najbolja verzija sebe. Ako neko vidi primer u tome, meni je beskrajno drago. Trudim se da budem dobar.

* Kako ste u prethodnoj godini pregrmeli nemogućnost nastupa, ali i posete ostalim kulturnim događajima poput odlaska u teatre, na festivale, u bioskope, na koncerte…?

– Bila je veoma teška. Mnogo mi fale nastupi, a i uopšte kulturna dešavanja. Sa druge strane imao sam predivne onlajn koncerte na jedinstvenim lokacijama, divne projekte kao što su saradnja sa Chainsmokersima ili obrada pesme „Hoću s tobom da đuskam“. Koristio sam vreme za pripreme u vezi sa albumom. Započeo sam projekte koji će biti spremni tokom ove godine. Muzički su se veoma lepe stvarni desile protekle godine iako je psihički bilo teško. Nadam se da će se naći put da, i pored cele situacije, mogu da se dešavaju koncerti, predstave i da rade bioskopi. Na mom koncertu 8. novembra 2020. pokazali smo da je to moguće. Mnogo je manja šansa da se neko zarazi u Kombank dvorani sa dobrom ventilacijom i sa smanjenim kapacitetom, gde svi nose maske i sede na odgovornom odstojanju. Kultura je lek i ne sme da stane.

* Po čemu ćete, sem korone, pamtiti prethodnu godinu?

– Toliko korona maskira sve ostalo da je teško reći. Ali siguran sam da ću je pamtiti po kvalitetnom druženju sa mojoj porodicom, po novom albumu i po čišćenju (smeh).

* Koliko je pogubna prethodna godina bila po muzičare, scenu i muzičku industriju, ali i ostale segmente kulturnog života?

– „Lockdown“ muzike nije bio težak samo za pevače, muzičare i autore, nego i za poslove povezane sa muzikom. Tehnički radnici, fotografi, rasvetljivači, organizatori itd. Nadam se da neće dugo trajati ova suša, zato što veliki broj porodica žive od ovog biznisa.

* Da li očekujete da će u novoj godini situacija na tom kulturnom polju da se promeni?

– Meni muzika nije stala. Ja tražim puteve i nove formate, kako bih i dalje mogao da muziciram, i neću stati sa tim. Nadam se da će se sve vratiti u normalu, ali sam takođe spreman da budem otvoren za nove puteve i za evoluciju muzičkog biznisa.

* Da li ste zadovoljni onim što su Vlada, Krizni štab i država uradili u pokušajima prevazilaženja korona situacije?

– Naučio sam da moramo svi da upalimo svoj mozak i da se ne oslanjamo na druge, a pre svega na svakodnevne vesti. Treba biti logičan i odgovoran. Države u regionu i u svetu su prilagodile mere svojim interesima, bilo da su to bili izbori, turizam ili drugo.

* Šta očekujete i želite u novoj godini?

– Želim da budem i ostanem zdrav, zajedno sa mojoj familijom. Nadam se da će se situacija u vezi sa virusom promeniti na bolje.

Plejlistu otvaram sa pesmom „Sloboda“ zato što je nešto novo za mene. Autorski i produkcijski. Bilo bi mi drago da ovom pesmom pomerim neku emociju kod nekoga.

Rundek – Mila

Funk Shui – Meteori

Gentleman, Ezhel – Devam

Joseph Solomon – find me

Billie Eilish – my future

Nika Turković – gledaj me

Stevie Wonder – Overjoyed

Rosalia – Do mi nombre

Kanye West – Through the wire

Nayana Iz – TNT

Zoster – u raju

Leon Bridges – smooth sailing

Bobo and Gang – Poroci

Prince Kayebee – Fetsch your life

Fkj – Drops

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari