Matje Kasovic kažnjen jer je na Tviteru vređao policiju 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Francuski glumac i sineasta Matje Kasovic osuđen je danas na novčanu kaznu od oko 1.000 evra jer je u jednoj poruci na Tviteru naveo da su policajci „kopilad“ nakon neuspešne policijske operacije protiv droga u decembru 2017. godine. 

Sud u Parizu ocenio je da je Kasovic kriv za „javno vređanje“ i naloženo mu je da plati kaznu od 1.000 evra kao i po jedan evro nadoknade za 17 policajaca koji su podneli tužbu protiv njega.

Kasovic (52) je na ročištu u maju naveo da je njegova poruka bila „šala“ protiv „hvalisanja“ policije.

Sineasta je rekao da je reagovao na rezultate policijske operacije potrage droge u jednoj psihijatrijskoj bolnici u Nantu. U tu operaciju su bila uključena 24 policajca koji su na kraju pronašli sedam grama hašiša u sobi jednog pacijenta.

„Bando kopiladi… 7g!!! 24 policajca!!! Vi, Nacionalna policijo, ste banda koja nije dobra ni za šta“, navodi se u spornoj poruci Kasovica na Tviteru. Slavni glumac je tada izazvao nezadovoljstvo sindikata policije.

Kasovic je rekao da nije uopšte imao nameru da vređa policiju koju poštuje.
„Mnogo sam naučio na ulici. Izraz ‘Banda kopiladi’ nije vređanje. Često to koristim u razgovoru sa prijateljima“, dodao je glumac koji zatvorio svoje naloge na društvenim mrežama smatrajući da njegov stav nema niti je imao značaja.

Glumac je već ranije izazvao polemiku rekavši da ne veruje u „zvaničnu verziju“ terorističkih napada 11. septembra 2001. u SAD.

Kasovic stekao je svetsku slavu režijom kultnog filma „Mržnja“ (1995) nagraenom u Kanu.

Režirao je i „Purpurne reke“ i film „Gotika“, a glumio je u filmovima „Minhen“ Stivena Spilberga, „Čudesna sudbina Amelije Pulen“, „Diskretni heroj“ i „Ubice“.

Trenutno igra glavnu ulogu, agenta francuske obaveštajne službe Malotrija (Malotru) u gledanoj špijunskoj seriji „Biro“ (Le Bureau des Legendes).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari