Preostala petorka čuvenog Letećeg cirkusa Montija Pajtona nakon 30 godina ponovo se ujedinila, a vest je potvrđena i na londonskoj pres-konferenciji u utorak. Džon Kliz, Erik Ajdl, Majkl Pejlin, Teri Giliam i Teri Džons najavili su šou 1. jula u O2 areni u Londonu.

– Možete očekivati malo komedije, apsurdnog patosa, muzike i „malkice“ staromodnog seksa – kazali su pajtonovci i objasnili da, budući da im je prosek godina sada 357, neki skečevi kao Ministarstvo šašavog hoda neće biti na repertoaru, a neki će biti prilagođeni.

– Šašavi hod je sada nemoguć jer imam veštačko koleno i kuk – objavio je Kliz. Ipak, Giliam kaže da ih to neće sprečiti da budu ono što se od njih očekuje.

– Kada imate preko 70 godina, dozvoljeno je da se ponašate potpuno besramno i takvi ćemo i da budemo – najavio je on.

Iako se za sada planira samo jedan nastup, petorka kaže da bi se rado upustili u turneju, ako londonski šou prođe dobro.

Pajtonovci su poslednji put nastupali u Holivudu, septembra 1980, a zajedno ih na britanskoj sceni, prema izvorima BBC, nije bilo 40 godina.

Grejem Čepmen, koji je umro od raka 1989, iz objektivnih razloga biće odsutan, kaže družina, ali „ako postoji Bog, Čepmen će se već pojaviti“. Stalna gošća pajtonovaca, Kerol Klivlend, pridružiće im se na nastupu.

Pajtonovci su se proslavili televizijskim skeč programom Leteći cirkus Montija Pajtona, koji se u Velikoj Britaniji emitovao od 1969. do 1974. Prisutni novinari koji su na ovu konferenciju došli iz čitave Evrope, upitali su komedijaše zašto se sada okupljaju. Zbijajući niz šala na račun godina rekoše: „Ako bismo predugo čekali, bilo bi nam prekasno.“

Pajtonovski humor, teatar apsurda, nekonvencionalno formulisanje skečeva i minimalna kontekstualna povezanost ipak se neverovatno lako i trajno „primio“ na sve kulture.

– Neki likovi koje su stvorili članovi naše trupe, jednostavno su arhetipski. Nisam baš siguran zašto je tako kako jeste. Vidite decu kako se smeju pompeznim likovima, predstavnicima vlasti, takvim figurama u našim skečevima. Tako je jer se, izgleda, takvi karakteri lako identifikuju u okruženju – smatra Kliz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari