Medejina ljubav i lov na Zlatno runo 1

Republika Gruzija 2018. bila je počasni gost na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Tim povodom je frankfurtski muzej „Libighauz zbirka skulptura“ („Liebieghaus Skulpturensammlung“) predstavio značajne eksponate iz Gruzijskog nacionalnog muzeja pod nazivom „Medejina ljubav i lov na Zlatno runo“ u kome je ispričan jedan od najlepših mitova čovečanstva. Tu je reč o grčkom princu Jasonu, koji zajedno sa slavnim grčkim junacima treba da odoli jednoj nadčovečanskoj pustolovini. Opasna ekspedicija brodova poznata kao plovidba Argonauta u zemlju Kolhid, gde bi trebalo da osvoje Zlatno runo i da se vrate u Grčku. Taj zadatak je gotovo nemoguće ispuniti – runo čuva aždaja, ali kroz veliku ljubav sve je rešivo: Medeja, kći kralja Kolhida i čarobnica, zaljubiće se u Jasona i omogućiti krađu Zlatnog runa.

Opsežna posebna izložba „Medejina ljubav i lov na Zlatno runo“ („Medeas Liebe und die Jagd nach dem Goldenen Vlies“), pripoveda o toj basnoslovnoj avanturi i velikoj ljubavi koja će biti tragično okončana ubistvima i čedomorstvom. Originali grčkih i rimskih skulptura, vaza i slika, kao i fresaka iz gradova pokraj Vezuva – Pompeja i Stabije ilustruju avanture Argonauta i ljubav Jasona i Medeje. Mnogi poznati muzeji za ovu izložbu su pozajmili i iz svojih fundusa eksponate – Britanski muzej u Londonu, Nacionalni arheloški muzej u Napulju, pariski Luvr, Vatikanski muzeji.

Fascinirajući hiljadugodišnji ukrasni eksponati dočaravaju publici Medejinu domovinu „zlatom bogatu Kolhidu“. Obrada oružja u bronzi, posuda i predmeta od čistog zlata su izvanredne lepote i neverovatnog tehničkog i majstorskog savršenstva. Ova izložba zadire i u najnovija polja istraživanja grčke mitografije, posebno o Argonautima. U okviru tumačenja slavne bronze takozvanog „boksa“ i „vladalaca termi“ na Kvirinalu, vlada u nauci duboka kontroverza. Ispitivanja u kontekstu sa Libighauzom i istraživanjem polihromije su na svetlost dana iznele i potvrdile saznanje da je njihov osnovni motiv potvrda centralne pustolovine Argonauta. Time je ova grupa stupila u fokus izložbenog projekta. Intrige, ubistvo aždaje, natprirodne sile, nepregledne pustolovine na brodu „Argo“ kao i ljudske tragedije – sve zvuči poznato kao kod Shakespeare & Co sa filmskim superherojima savremenog sveta. I doista su Medeja i Argonauti dali obrazac i mitološki narativ za nebrojene pustolovine od srednjeg veka do danas.

Ova izložba je plod saradnje sa Gruzijskim nacionalnim muzejom i fondacijom za kulturu Hesena, grada Frankfurta na Majni, Ministarstva za vaspitanje, nauku, kulturu i sport Gruzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari