Tim povodom je frankfurtski muzej „Libighauz zbirka skulptura“ („Liebieghaus Skulpturensammlung“) predstavio značajne eksponate iz Gruzijskog nacionalnog muzeja pod nazivom „Medejina ljubav i lov na Zlatno runo“ u kome je ispričan jedan od najlepših mitova čovečanstva. Tu je reč o grčkom princu Jasonu, koji zajedno sa slavnim grčkim junacima treba da odoli jednoj nadčovečanskoj pustolovini. Opasna ekspedicija brodova poznata kao plovidba Argonauta u zemlju Kolhid, gde bi trebalo da osvoje Zlatno runo i da se vrate u Grčku. Taj zadatak je gotovo nemoguće ispuniti – runo čuva aždaja, ali kroz veliku ljubav sve je rešivo: Medeja, kći kralja Kolhida i čarobnica, zaljubiće se u Jasona i omogućiti krađu Zlatnog runa.

Opsežna posebna izložba „Medejina ljubav i lov na Zlatno runo“ („Medeas Liebe und die Jagd nach dem Goldenen Vlies“), pripoveda o toj basnoslovnoj avanturi i velikoj ljubavi koja će biti tragično okončana ubistvima i čedomorstvom. Originali grčkih i rimskih skulptura, vaza i slika, kao i fresaka iz gradova pokraj Vezuva – Pompeja i Stabije ilustruju avanture Argonauta i ljubav Jasona i Medeje. Mnogi poznati muzeji za ovu izložbu su pozajmili i iz svojih fundusa eksponate – Britanski muzej u Londonu, Nacionalni arheloški muzej u Napulju, pariski Luvr, Vatikanski muzeji.

Fascinirajući hiljadugodišnji ukrasni eksponati dočaravaju publici Medejinu domovinu „zlatom bogatu Kolhidu“. Obrada oružja u bronzi, posuda i predmeta od čistog zlata su izvanredne lepote i neverovatnog tehničkog i majstorskog savršenstva. Ova izložba zadire i u najnovija polja istraživanja grčke mitografije, posebno o Argonautima. U okviru tumačenja slavne bronze takozvanog „boksa“ i „vladalaca termi“ na Kvirinalu, vlada u nauci duboka kontroverza. Ispitivanja u kontekstu sa Libighauzom i istraživanjem polihromije su na svetlost dana iznele i potvrdile saznanje da je njihov osnovni motiv potvrda centralne pustolovine Argonauta. Time je ova grupa stupila u fokus izložbenog projekta. Intrige, ubistvo aždaje, natprirodne sile, nepregledne pustolovine na brodu „Argo“ kao i ljudske tragedije – sve zvuči poznato kao kod Shakespeare & Co sa filmskim superherojima savremenog sveta. I doista su Medeja i Argonauti dali obrazac i mitološki narativ za nebrojene pustolovine od srednjeg veka do danas.

Ova izložba je plod saradnje sa Gruzijskim nacionalnim muzejom i fondacijom za kulturu Hesena, grada Frankfurta na Majni, Ministarstva za vaspitanje, nauku, kulturu i sport Gruzije.

Povezani tekstovi