Sa konferencije za novinare Foto: Fonet/Beoinfo

Politčki segment festivala, kako je Medenica rekao novinarima, obuhvaćen je pratećim programom Filozofski teatar i danom posvećenom Evropskoj uniji.

Filozofski teatar je projekat Narodnog pozorišta u Beogradu, a predstaviće razgovor filozofa Srećka Horvarta i Olivera Frljića o političkim temama usponu desnice, kesnofobije, autoritarnih režima, najavio je Medenica.

Prema njegovim rečima ovogodišnji Bitef pod sloganom „Svet bez ljudi“ biće svečano otvoren 14. septembra izvođenjem francuske predstave „Svita broj 3 Evropa“ koju čini 28 muzičkih numera.

„Ova predstava nije kritika vrednosti na kojima se zasniva EU, ona je zapravo ukazivanje kako nam se dešava da od tih vrednosti odustajemo i do koje mere su one u opasnosti“,izjavio je Medenica.

U okviru dana posvećenog EU, on je najavio i izložbu „Evropskog kulturnom nasleđa“ u foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a tog istog dana u EU info centru biće održana debata o očuvanju demokratije i evropskih vrednosti u kojoj će učestvovati autor predstave „Svita br.3 Evropa“ Žoris Lakost.

Sa druge strane umetnički fokus Bitefa ove godine se tiče umetnosti pozorišnih instalacija, istakao je Medenica i najavio predstave „PAAM“ iz Izraela, „Večna Rusija“ iz Nemačke i „Zaostavština“ iz Švajcarske.

„Bitefova misija je od uvek bila da otkriva i traga za onim što je radikalno, drugačije, provokativno, ono što nije pozorišni mejnstrim i to smo uradili sa uvođenjem intsalacijama u pozorište“, naglasio je Medenica.

On je u okviru ovogodišnjih tradicionalnih pratećih programa najvio i Susret sa autorima, Bitef polifoniju, Bitef biblioteka, tribinu Međuprostori vizuelne umetnosti i teatra i program nazvan „Showcase domaćih pozorišta“.

Prodaja ulaznica za sve predstave u toku je od 27. avgusta na Blagajni Bitef festivala u Pozorištu na Terazijama.