Medenici uručena nagrada 1Foto: Branko Ignjatović

Teoretičaru, pozorišnom kritičaru i umetničkom direktoru Bitefa Ivanu Medenici danas je uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Od kako se pre dvadesetak godina pojavio u javnosti ovogodišnji dobitnik nagrade za izuzetan doprinos u promovisanju umetnosti i kulture u medijima dokazuje da hrabrost i spremnost na rizik pomeraju umetnost, kulturu i čitavo društvo ka savremenosti, rečeno je na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ivan Medenica je primer da iza intelektualne nezavisnosti stoji samo veliko znanje i ogroman rad.Često je prisutan u medijima gde argumentovano, temeljito i kritički promišlja društvene i teme iz oblasti kulture i umetnosti, navodi se u obrazloženju nagrade.

Medenici je nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja Petar Peca Popović.

Medenica je zahvalio na „ovoj izuzetnoj nagradi koja mu višestruko znači“.

„Znači mi zbog onoga zbog čega se ova nagrada dodeljuje- afirmacije, promocije kulture u medijima i zbog imena koje nosi i samim tim uspomene koje čuva na jednu izuzetnu ženu koja je ceo svoj radni vek posvetila promociji i afirmaciji kulture u svim poslovima kojima se bavila, od novinarskog, uredničkog do posla sekretara za kulturu“, rekao je Medenica.

On je rekao da je „svojom, nekad možda i prevelikom sveprisutnošću u medijima, kada su pozorište i kultura u pitanju, doprineo njihovoj promociji“.

„Ne znam da li možemo da zamislimo veću promociju elitne kulture u medijima nego što je bio dvadesetčetvoročasovni prenos predstave „Planina Olimp“, sa prošlogodišnjeg Bitefa, na Trećem programu RTS, što je i u našoj sredini prepoznato kao kulturni događaj godine, ali i u svetu“, rekao je Medenica.

On je rekao da je ovu nagradu dobio, pre svega, zbog pisanja o pozorištu, odnosno zbog pozorišne kritike.

„Iza te odluke stoji važna svest, a to je da je medijski žanr kritike sam po sebi, ako se profesionalno, kompetentno, odgovorno piše, nezavisno od suda koji iznosi o umetničkom delu, afirmacija kulture i umetnosti.Mislim da je svakom umetniku najznačajnije da neko o njegovom radu piše savesno, ozbiljno, odgovorno, pa makar pisao pogrešno ili na način na koji se nama umetnicima ne sviđa“, rekao je Medenica.

Kritika bi u tom smislu trebalo da bude konstruktivna i podsticajna, ocenio je on i dodao da u našim medijima ima sve manje umetničke kritike, kao i sadržaja vezanih za kulturu.

„Odbrana, zalaganje za kritičko promišljanje kulture i umetnosti za mene je uvek i nužno i odbrana kritičkog, racionalnog, prosvećenog mišljenja u društvo“, rekao je Medenica.

Ove godine je Fondacija Tanja Petrović, povodom pet godina postojanja, uvela još jedno priznanje, a to je Specijalna

plaketa za entuzijazam, koja je dodeleljena Omladinskom klubu Ančiki – OKAn iz Leskovca.

Ovo priznanje je namenjeno mladima koji su posvećeni radu u kulturi, naročito onima koji žive i rade van velikih gradskih sredina.

Omladinski klub Ančiki – OKAn iz Leskovca napravio je „Malu besplatnu biblioteku“ sa čak 5.000 prikupljenih knjiga.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović, koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu svoj profesionalni život posvetila toj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari