Međunarodna federacija glumaca solidarna sa štrajkom holivudskih kolega 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Međunarodna federacija glumaca (FIA) čiji se Izvršni komitet sastaje ovog vikenda u Istanbulu, izrazila je danas „nepokolebljivu“ podršku štrajku holivudskih glumaca.

 

Iako su scenaristi iz Udruženja američkih scenarista nedavno postigli dogovor sa studijima o okončanju štrajka, nastavljen je štrajk holivudskih glumaca protiv studija i platformi za striming.

Glumci štrajkuju već 78 dana.

„Međunarodna solidarnost trebalo bi da oteža ciljanim kompanijama da zaobiđu štrajk pokušavajući da spolja angažuju talente“, navela je FIA u saopštenju objavljenom u petak uveče.

„FIA predstavlja rezoluciju dok Američka unija filmskih, televizijskih i radijskih glumaca nastavlja borbu za svoju zaštitu. Rezolucija pokazuje jako jedinstvo 90 organizacija članica FIA širom sveta i nepokolebljivu solidarnost sa američkim glumcima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se glumci, kao i svi radnici širom sveta, suočavaju sa ozbiljnim pretnjama koje za njihov rad predstavlja nesputana zloupotreba veštačke inteligencije, jer se time izlažu neželjenoj perspektivi da se moraju takmičiti sa virtuelnim kopijama sebe samih, i to bez ikakve nadoknade.

Navodi se de to je „egzistencijalna borba“ za profesiju glumca.

Udruženje američkih scenarista je prošle nedjelje postiglo kompromis sa šefovima velikih studija i platformi za striming, uz „značajne dobitke“ u pogledu naknada koje im se isplaćuju, kao i zaštite za regulisanje upotrebe veštačke inteligencije.

Međutim, pregovori sa sindikatom glumaca će biti teži zbog njihovih zahteva. Pored dogovora o veštačkoj inteligenciji, glumci traže veće plate i dobijanje realnog procenta profita kada je serija u kojoj glume hit, umesto dobijanja bonusa, kao što je za sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari