Međunarodni festival etnološkog filma od 9. do 13. oktobra 1Foto: Jugoslovenska kinoteka

Dvadeset sedmi Međunarodni festival etnološkog filma, održaće se od 9. do 13. oktobra u Etnografskom muzeju u Beogradu, sa projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci i Etnografskom muzeju.

Kako se navodi u saopštenju, tokom pet festivalskih dana biće prikazano 53 naslova iz 27 država. Program Festivala je podeljen u četiri celine — takmičarska selekcija u okviru koje će biti prikazano 26 filmskih ostvarenja, informativni, studentski i specijalni program, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj uoči početka manifestacije.

Festival je pokrenut 1992. godine u želji da se jednim događajem obuhvate filmska ostvarenja koja za temu imaju folklor i običaje balkanskih i slovenskih naroda, mahom televizijske produkcije. Ubrzo je prerastao u manifestaciju koja obuhavata zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata. Misija Festivala je da iznova podseća na značaj kulturnog nasleđa, i da javnosti pruža sliku o bogatstvu i raznovrsnosti kultura, piše u saopštenju.

„Međunarodni festival etnološkog filma ne izdvaja samo duga tradicija, već i široki opus filmskih ostvarenja koji na jednom mestu okuplja različite teme, pristupe, metode istraživanja tradicionalnog i modernog načina života i svedoče o tradiciji i kulturi različitih država i kontinenata kroz vreme“, rekao je Saša Srećković, izvršni direktor Festivala, i dodao: „ove godine u fokusu je Indija koja će nam predstaviti šest filmskih ostvarenja u okviru programa Indiografija, a kao deo specijalnog programa biće prikazani nagrađeni filmovi sa Festivala etnografskog filma iz Pekinga“.

„Festival sa ovako dugom tradicijom nudi publici raznolik, bogat i izuzetno vredan program. Verujem da svako, prema svojim afinitetima i interesovanjima, može da izabere program ili film koji će mu pružiti bolji uvid i razumevanje sveta i društva oko nas“, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i član žirija i dodao: „postoji određena veza evropskih i svetskih Kinoteka i etnografskog filma; naime, zahvaljujući bogatoj arhivi u kojoj se nalaze mnogi sačuvani filmovi, mi danas imamo uvid u običaje, način života, izgled gradova, jer takav film je najbolji hroničar određene epohe, što je i cilj ovakvih filmskih manifestacija“.

Svečana dodela nagrada biće organizova u subotu, 13. oktobra, kada će biti dodeljene glavna nagrada GRAND PRIX „Dragoslav Antonijević“, Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film i Nagrada za najbolji studentski film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari