Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ 1Foto: NP Timočke Krajine "Zoran Radmilović"

Sredinom iduće nedelje u Zaječaru će početi 10. Međunarodni pozorišni festival za decu ZajeČAR, na kome će se svojim pozorišnim ostvarenjima za decu predstaviti osam pozorišta iz Srbije, Kine, Francuske, Bugarske i Hrvatske.

Ovogodišnji ZajeČAR će otvoriti dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine, nakon čega će prve festivalske večeri premijerno će biti izvedena predstava zaječarskog pozorišta Mačak u čizmama reditelja Spasoja Ž. Milovanovića. Dan kasnije, 19.aprila nastupiće ansambl Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca sa predstavom Crvenkapica i Pozorište lutaka Niš sa predstavom Legenda o mesečevoj princezi.

U subotu, 20.aprila „Teatar de la Masju“ iz Nice u Francuskoj izvešće Skriptograf, a glumci Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“ iz Kragujevca nastupiće sa predstavom Ko nema u vugla, gugla. Najmlađa publika u nedelju, 21.aprila može da pogleda predstavu Princeza na zrnu graška Državnog lutkarskog teatra Vidin iz Bugarske, dok će 22.aprila biti izvedena predstava Uspavana lepotica Narodnog pozorišta Priština . Poslednji festivalski dan 10. ZajeČAR-a rezervisan je za nastup Umetničkog ansambla provincije Henan u Kini.

Kako navode u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, mališane će kao i predhodne godine zabavljati klovn Panajot Canev iz Pan teatra u Sofiji , a posebna atrakcija biće žena-skulptura i bacači vatre „Barbaronite duo“ , takođe iz Bugarske.

Osim glavnog, u okviru dečjeg festivala biće organizovani brojni prateći programi. U foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ biće otvoren štand knjiga za decu izdavačke kuće „Srpska knjiga“ iz Rume, gde je urednik bio nedavno preminuli Dobrica Erić, jedan od najznačajnijih srpskih pesnika koji je dečjem festivalu poklonio himnu.

Tokom trajanja dečjeg festivala dr Miodrag Maticki posetiće osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Zaječaru, školu za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ i Ustanovu za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“.

Antrfile: Režiser Žoro Ivanov iz Bugarske započeo je pripremu nove predstave u Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“. Reč je o dramsko-lutkarskoj komediji Đelem, đelem za koju je Ivanov napisao i tekst, a koja se realizuje sa Udruženjem Roma Zaječar čiji članovi će tumačiti uloge u ovoj predstavi. Ovo je jedinstven primer u Srbiji da pripadnici romske populacije rade predstavu u profesionalnom pozorištu čije se premijerno izvođenje najavljuje za maj ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari