,,Medvedi - u čast proleću!": Otvaranje izložbe u Ustanovi kulture Parobrod 1Foto: Medvedi pozivnica FB

Otvaranje desete po redu izložbe ,,Medvedi – u čast proleću!“ biće održano u utorak 21. marta, sa početkom od 19 sati u UK Parobrod, gde će doček novog proleća upriličiti čak 50 radova iz celog sveta.

 

U toku trajanja izložbe do 5. aprila, publika će moći i da se uključi u propratni program koji će činiti razne kreativne radionice, program za decu, edukativna predavanja… i još mnogo toga.

Projekat ,,Medvedi – u čast proleću!” organizuje umetnički kolektiv MEDVEDI koji čine Manja Lekić, Marko Ulić i Milica Mrvić.

– Tema Medved nije nasumično odabrana, naime, u Srbiji kao i regionu on je simbol i vesnik proleća, a po narodnom verovanju, njegov izlazak iz pećine i zimskog sna je najava samog buđenja prirode. Tim povodom Medvedi su se prvi put okupili 2011. godine sa željom da svojim primerom pokrenu i probude mlade autore koji nemaju pristup već izgrađenoj umetničkoj sceni, pružajući im time mogućnost i prostor da svoj rad prikažu. Grupa mladih autora, kako domaće tako i inostrane scene, bez obzira na svoja interesovanja, inspiraciju i stil, bila je pozvana da učestvuje na izložbi ,,Medvedi – u čast proleću!” – ukazano je povodom izložbe.

Osim stvaranja zajednice u Beogradu i inostranstvu kao i povezivanja svih tih mladih autora međusobno, izložba je na ovaj način ponudila inovativan i zanimljiv sadržaj široj publici – kako su autori iz celog sveta, raznih senzibiliteta i stilova bili objednjeni oko jedne teme.

Manifest projekta: Svaka prilika se mora ugrabiti i poslužiti kao inspiracija za rad i izlaganje; Misitfikovani jaz između publike i autora ne postoji, i nije nužno predznanje kako bi se umetnost kao takva konzumirala; Umetnost može svako priuštiti; Izložba je svake godine prodajnog karaktera, a publika se poziva da bez ustručavanja kontaktira autora i dogovori cenu za željeni rad bez provizije za organizatora.

Cilj projekta, kako navode, je da ovim istim pristupom, svake godine Medvedi okupljaju nove autore i njihove radove, ujedinjene oko teme Medveda, stvarajući time kolektiv umetnika koji svojim učešćem i sami postaju deo ovog pokreta. Osim toga, ova zajednica svojim daljim rastom uvršćuje Beograd kao i srpsku alternativnu umetničku scenu na mapu velikih kulturnih centara.

Imena autora i autorki, koji izlažu ove godine po abecednom redu: Ana Grigorjev, Andrea Tesla, Andreja Popović, Barbara Dimić, Barbara Fonseca, Blanka Radnoti, Bratislav Milenković, Danka Babić, Dina Abu Mayyaleh, Dragana Lacmanović, Dušan Petričić, Goran Savić Ostojić, Gradimir Smuđa, Ian Trajlov, Ines Glavaš, Irena Jevtović, Ivana Radić Perrichon, Ivana Stojić, Jana Adamović, Janko Počuča, Lea Levi, Lilian Sepulveda Navarrete, Marija Kosić, Marija Popadić, Marko Ćulum, Marko Petković, Marko Ulić, Maša Avramović, Milan Mihailović, Milica Reža, Mina Simić, Mirjana Mićanović Tičerić, Mirjana Uzelac, Nataša Mihailović, Nenad Radojčić, Nikola Kosić, Pavle Ćirić, Sandra Grbić, Slađana Ljubić, Sofija Samac, Srđa Dragović, Tamara Bogovac, Tatjana Devura Jugović, Tijana Tripković, Valentina Broštean, Vendi Vernić, Vladimir Kovač, Vladimir Hadžić, Vlado Njaradi i Vuk Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari