Mesec nezavisne scene u Bitef teatru 1Foto: Bitef teatar

U trećoj nedelji programa Mesec nezavisne scene u Bitef teatru, publika će imati priliku da vidi tri izvanredne predstave studenata završnih godina Fakulteta dramskih umetnosti i Instituta za umetničku igru.

Reč je o ostvarenjima „Lux in Tenebris“ po motivima istoimene jednočinke Bertolta Brehta, u režiji Đorđa Nešovića i dramatizaciji Isidore Milosavljević. Brehtove junake igraju Miloš Lazić, Stefan Beronja, Ana Rudakijević, Nikola Knežević, Nikola Štrbac, a ova produkcuja FDU na programu je 3. februara.

Veče kasnije, 4. februara, na sceni Bitef teatra biće “Bruklin i mačke u kontejnerima” Vide Davidović, u režiji Andreje Kargačin, produkcija FIST (Festival internacionalnog studentskog teatra), u kojoj igraju Mitra Mladenović, Ivana Velinović, Anja Ćurčić, Teodor Vinčić, Aleksandar Ranković, Đorđe Nikolić.

„Bruklin i mačke u kontejnerima“ je predstava o ženskoj traumi i nostalgiji za traumom. Devojčica, glavna junakinja, seća se svog „idiličnog“ detinjstva u Banjaluci, samo što je to detinjstvo, zapravo, bilo oblikovano represivnim rodnim ulogama, mržnjom prema sopstvenom telu koje odrasta i prvim seksualnim odnosom koji je bio silovanje…

Predstava se bavi načinom na koji društvo shvata seksualnu traumu i razbija nostalgični mit koji idealizuje tradicionalne rodne uloge, pošto one ne doprinose ničemu osim romantizaciji i opravdavanju nasilja.

“Praktični vodič kroz sujeverje”, u koreografiji Katarine Ilijašević, u režiji Luke Jovanova koji potpisuje i tekst, na programu je 5. februara, a u ekipi ove predstave koja je završni diplomski rad na Institutu za umetničku igru su igrači Jovana Grujić, Tijana Koprivica, Dika Babić i Đorđe Galić. Oni će ispričati priču koja varira motiv pretvaranja straha u religiju, i besramnost i tragikomiku ideologije ovakvih društvenih laži. Nema ničega praktičnog u još jednom od praktičnih vodiča – (skoro) sve je besramno izmišljeno…“Ponosni smo i radosni što se Bitef teatar još jednom potvrdio kao krovna institucija za afirmaciju mladih umetnika, koji se ostvaruju u samostalnim produkcijama nezavisnog teatra. Ponosni smo i na našu publiku, otvorenu i zainteresovanu za pozorišne događaje koji izmiču klasičnom repertoarskom štimungu, umetnički istražujući i postavljajući nove polaze u žanrovskom i formalnom. Volimo da kažemo da je Bitef teatar „najmlađe pozorište u gradu“, kaže se u saopštenju ove kuće.

A najmlađe, kako se ističe, znači i najsvežije, najradikalnije i najhrabrije.

“Bitef teatar oduvek je bio mesto za brzi start mladih umetnika pozorišnih istraživača u profesionalne vode. Naše produkcije nastale ili prikazane u ovom repertoarskom štimungu, dobile su svoju potvrdu na mnogim regionalnim i internacionalnim festivalima, a predstave su višenagrađivane i na značajnim mejnstrim festivalima u našoj zemlji”, navodi Bitef teatar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari