"Metafizika emocija" 1Foto: Danas

Izložbom „Metafizika emocija“, koja se može pogledati do 12. aprila u Gradskoj galeriji Užice, užička slikarka Biljana Milojević predstavila se delima bogatog i apstraktnog kolorita u čijem središtu je likovno istraživanje emocija.

Postavku, istog naziva koju je publika mogla da pogleda prošle godine u užičkoj galeriji Reflektor, čine ulja na platnu apstraktnog kolorita, na kojima je umetnica prikazala čarobni svet ličnih emocija i misaonih procesa. Autorka je objasnila da su radovi nastali kao „dugogodišnje lično ispitivanje bazičnih emocija“, te da su „velike površine zasićenih boja odraz naboja emocija i misaonih obrazaca, koje ne treba analizirati već posmatrati“.

– Svaka od mojih slika se temelji na bazičnim emocijama, svesnim i nesvesnim emocionalnim programima koje prikazujem kroz poetiku boja i bogatstvo linija, objasnila je slikarka Navodeći da se trudila da, kroz svoj rad, dođe do moguće formulacije četvrte dimenzije, „za koju kaže da mnogi smatraju da se nalazi u nama“, ona je navela da je „došla samo do sadržajnog jezgra istinske, metafizičke, transcendentalne i imaginativne emocije za koju se može reći da je svima nama zvezda vodilja i da nas inspiriše“.

Biljana Milojević je rođena u Užicu 1979. godine. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i radi kao profesorka likovne kulture u užičkoj Tehničkoj školi „Radoje LJubičić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari