Mi u Srbiji živimo čisti blues 1Foto: Zoran Međo

Sloboda je opet postala skupa reč i nema je.

Svi smo u nekom stanju kolektivne apatije i treba nam promena… O tome album „Buda sa krova“ priča priču… – kaže za Danas Aleksandar Janković, pevač benda Instant Karma, predstavljajući njihov novi album „Buda sa krova“, koji je sniman tokom celog leta i na kome su dosta eksperimentisali.

Album je drugačiji od svih prethodnih, primećuje Janković i dodaje da su tu i novi, mladi, producenti Nikita i Laza, koji su mu dali poseban zvuk. Grupa Instant Karma je nastala sredinom osamdesetih, a ime je dobila prema pesmi Džona Lenona.

– Kao i uvek, pokreće nas ljubav prema muzici koja traje, a mislim da je i bilo pravo vreme za novi album. Rock ‘n’ roll je kao ideja skoro nestao, ne samo kod nas nego u svetu, a inspiracije uvek ima. Dovoljno je da se osvrneš oko sebe i vidiš u kakvom sistemu živimo – konstatuje Janković.

* Za šta se kao autori zalažete kroz muziku?

– Uh, za mnogo stvari, za promenu u našim glavama, za izlazak iz priče o životu u materijalnom svetu – novac nije sve, mislim da nam danas više nego ikada trebaju pravi heroji. Postoje i druge stvari koji me inspirišu kao što je magija rock ‘n’ rolla i cela ta priča od Elvisa do Nirvane i Oasisa, a tu su i žene… večita inspiracija… Naravno mašta je glavna.

* Vaše pesme pevaju o širokom spektru društvenih tema, od ljubavi do politike, samim tim se reflektuju i na vaš svetonazor – pa kako sagledavate društvo – napravite muzičku retrospektivu?

– Društvo nam je u haosu, podeljeno više nego ikada.. Devedesetih smo imali „nadu“, to nas je pokretalo. Para nije bilo, ali postojala je neka čudna energija, plus gomila bendova, svirki… sve se to nekako ugasilo, ali ja mogu sa ponosom da kažem da je Instant Karma uvek bila na pravoj strani. Možda smo izgubili mnogo, ali smo sebe sačuvali. Naravno, svaki umetnik treba da ima stav i politički stav, ali ne i petljati sa njima, kako Dylan kaže: „mani vođe, gledaj šta te glođe“, a i ja verujem u revoluciju (globalnu).

* Kako biste opisali trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, da li bi to bila „tužna“ pesma?

– Ne tužna, ali blues sigurno… Mi u Srbiji živimo čisti blues, mnoge pesme govore o tome kao „Na poternici“ ili „Igra traje.“

* Koliko se publika i scena razlikuje sad i nekad i u čemu?

– Publika je super. Kad bacim pogled vidim ljude od 35 do 45 godina, što je ok. To su ljudi koji prate Karmu od početka i zaista se ponekad iznenadim koliko znaju detalja o nama i koliko vole Karmu, a ima i mladih od 13,14,15… koji postaju publika i to naša, oni su fenomenalni!

* Ne ograničava vas žanr, svirate od panka do bluza. Da li postoji univerzalna poruka koju nosi rokenrol i koja bi to poruka bila?

– Mrzim kada nas neko etiketira… mi stvaramo muziku i to je sve, na albumu je pesma „Faraon“ koja traje 14 minuta i koja će mnoge iznenaditi, ali mi jesmo rock ‘n’ roll bend pošto živimo rock ‘n’ roll.

* Kako se suočavate sa pandemijom korona virusa, da li vam je poremetila planove za turneju i kako provodite dane u izolaciji?

– Pandemija mi je zaustavila život, sve je otkazano i sve je stalo… nadam se da će od sredine maja početi život. Drugi spot „Buda“ je snimljen, ali je zasad u bunkeru dok ne vidimo kuda… Publika može da pogleda samo jedan spot sa novog albuma „Svemirske boje“.

* Da li mislite da su nadležni adekvatno sproveli mere zaštite kako bi sprečili širenje pandemije, tačnije, kako ocenjujete političke napore da se pandemija zaustavi u Srbiji? Postoje mišljenja da su ti napori bliski političkoj kampanji, koje je vaše viđenje?

– Naravno… trenutna vlast sve koristi za promociju prvo predsednika pa posle stranke i to traje i traje… Ali izgleda da ta bahatost i udaranje šake u sto pali kod jednog dela glasača. Sa druge strane, nema opozicije što mislim da je još veći problem. Nadam se da će se uskoro pojaviti neka nova harizmatična ličnost sa čistim srcem i idealima pravde, jednakosti i slobode… uhh ovo zvuči utopijski, ali treba verovati!

* Da li ćete uzeti 100 evra, pozivom na telefon, o kojima nadležni govore ovih dana?

– Ni ne razmišljam o tome, znam da mi neće puno pomoći, a to ponižavanje da zoveš… to ne! Za razliku od mnogih bendova, mi se nikada nismo stideli toga da dolazimo iz radničke klase. Niko od nas nema bogate roditelje i ako smo preživeli sve ove godine, preživećemo i sada bez 100 evra.

* Da li umetnost i muzika, prema vašem mišljenju može da menja svet, i na koji način utiče na promene?

– Mi volimo i maštamo da menjamo svet, pa Beatlesi su promenili svet bez tenkova i raketa, Dylan, Bowie isto… Umetnost je nešto najbolje što izlazi iz nas, posebno muzika, ta magija što ti maštu raspaljuje, e za to vredi živeti i uživati u njoj… Šezdesetih je počela revolucija u muzici, filmu, načinu života pa i u seksu… smešno je što danas neke retrogradne i klerofašističke snage guraju točak unazad… to neće moći!

* Napokon, kad prođe sve ovo, kakvu „svirku“ očekujete?

– Instant Karma uživo, e to je pravi pakao psihodeličnog rhythm’ n’ bluesa… Očekujem je i nadam se brzo, u postavi: Koso Saša – gitara, Uroš Stamenković – bass, Nebojša Durmanović – bubanj, Branislav Kokora – gitara i Aleksandar Janković – vokal… postava koja je snimila album.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari