Milan Marić u ulozi Edipa premijerno 17. septembra na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta 1Foto promo/JDP

U glumačkoj ekipi koja će oživeti junake Sofoklove tragedije su i Nataša Ninković, Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić Posle višemesičnih proba i priprema, Jugoslovensko dramsko pozorište najavljuje premijeru Sofoklovog „Edipa“, u režiji Vita Taufera, 17. septembra na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“, a reprize su zakazane 18, 20. […]

U glumačkoj ekipi koja će oživeti junake Sofoklove tragedije su i Nataša Ninković, Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić

Posle višemesičnih proba i priprema, Jugoslovensko dramsko pozorište najavljuje premijeru Sofoklovog „Edipa“, u režiji Vita Taufera, 17. septembra na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“, a reprize su zakazane 18, 20. i 30. septembra.

Jedan od vodećih slovenačkih i regionalnih reditelja, koji posle skoro trideset godina režira u Beogradu, u tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se svojom majkom, naslovnu ulogu dodelio je Milanu Mariću.

U glumačkoj ekipi koja će oživeti junake najpoznatije Sofoklove tragedije su i Nataša Ninković koju ćemo videti u ulozi Jokaste, Srđan Timarov (Kreont), Bojan Dimitrijević (Tiresije), Aleksandar Đurica (Sveštenik), Miloš Samolov (Horovođa).

Tu su i Nebojša Ljubišić (Pastir), Zoran Cvijanović (Glasnik iz Korinta), i Joakim Tasić (Glasnik iz dvora).

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenografiju potpisuje Lazar Bodroža, kostime Maria Marković Milojev, muziku su komponovali Robert Pešut – Manjifiko i Aleksander Pešut – Schatz!, a za scenski govor angažovana je Ljiljana Mrkić Popović.

Sofokle je napisao više od 130 dela od kojih je sačuvano svega nekoliko: „Ajant“, „Antigona“, „Kralj Edip“, „Elektra“, „Trahinjanke“, „Filoktet“ i „Edip na Kolonu“.

Od svih njegovih dela, još u antici, najpoznatija je bila tragedija „Kralj Edip“ za koju Aristotel u delu „O pesničkoj umetnosti” navodi da je reč o savršenom modelu tragedije.

Slovenački reditelj Vito Taufer je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani 1985. godine, od tada je režirao više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film.

 

Sarađivao je sa brojnim pozorištima širom bivše Jugoslavije, dobitnik je velikog broja najznačajnijih teatarskih nagrada i priznanja, među kojima su nekoliko Borštnikovih nagrada, nekoliko Lovorovih vijenaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade „Marul” Marulićevih dana, Prešernove nagrade….

Taufer je 1996. dobio i Specijalnu nagradu Bitefa za predstavu „Silence Silence Silence“, u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari