Milica Dukić veze novine, a među njima je i Danas 1foto: Vojin Ivkov

Milica Dukić je master likovna umetnica iz Novog Sada koja se bavi različitim vidovima vizuelne umetnosti, a trenutno je angažovana oko jednog nesvakidašnjeg projekta – izrade taktilnih primeraka dnevnih novina. U pitanju su, ni manje ni više, tekstilni primerci najčitanijih novina u Srbiji, među kojima je i dnevni list Danas.

Stvaranje ovih neobičnih dela traje već drugu godinu zaredom, a sve zahvaljujući veštim rukama korisnika ŠOSO „Dr Milan Petrović“ u Novom Sadu, ustanove čija je misija obrazovanje i vaspitavanje dece i odraslih sa smetnjama u razvoju. Ove, neobične novine, namenjene su između ostalog i slabovidim ljudima.

I kako je projekat inkluzivno umetničkog karaktera, njegov cilj nije samo izrada lepih, nesvakidašnjih predmeta, već sa sobom nosi možda i razrešenje zagonetke po pitanju toga koliko se ustvari vizuelnih informacija dobija kroz listanje dnevne štampe, time nas bliže stavljajući u cipele slabovidih osoba.

To je upravo bila motivacija umetnici Milici Dukić, a sve se izrodilo iz prethodnog rada, serije crteža koju nikada nije javno predstavila, kada je na većem fomratu papira, uz pomoć indigo papira, precrtavala sav fotografski materijal jednih novina.

„Moje početno interesovanje bio je pokušaj da se predstavi količina, odnosno mnoštvo vizuelnih informacija koje dobijamo kroz samo listanje dnevne štampe. U svom osnovnom umetničkom radu već duže vreme koristim tehniku veza, prošivanja koncem, tako da sam nekako prirodno u jednom trenutku, poželela da te linearne crteže prenesem u toj tehnici i na tekstil“, kaže Dukić za Danas.

Milica Dukić veze novine, a među njima je i Danas 2
foto: Vojin Ivkov

A prve tekstilne novine nastaju u okviru serije,,Super express“, koja je realizovana nakon poziva za učešće na grupnoj izložbi,,Da li se znamo? Umetnička knjiga – Objekat“ pri Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a kako je tom prilikom tema bila Poljska, umetnica je odgovorila tekstilnom verzijom jednog poljskog lista.

Ovaj tiraž je, pored poljskog Super expressa, i lista Danas, sada obogaćen i primercima domaće i strane štampe, odnosno Kurira, Večernjih novosti, mađarskog Blikka.

Osim što ukazuju na kvalitet i kvantitet informacija koji dolazi iz domena vizuelnog, taktilne novine uče nas i o širim društvenim pitanjima, počevši od neinkluzivnosti dnevnih novina i masovne kulture ali i suprotnosti savremene umetnosti, jer njena blagodet leži u doprinosu participacije obrazovnih i kulturnih institucija sa umetnicima i nezavisnom scenom, kaže nam likovna umetnica iz Novog Sada.

Kako objašnjava, inkluzivnost tekstilnih novina ogleda se kroz sam proces njihovog stvaranja, gde polaznici ŠOSO „Milan Petrović“ učestvuju u njihovom kreiranju, koji osim vlakana, u njih utkaju sospstveni odabir tehnike veza, boje konaca i stilizaciju vizuelnih materijala.

Ova dimenzija vezenih stranica omogućava slepima i slabovidima da iskuse dnevne novine najbliže njihovom izvornom obliku.

Do ove inkluzivne saradnje došlo je tokom priprema za izlaganje na „Bijenalu mladih“ prošle godine, kada joj se javila ideja da uključi još osoba koje bi pomogle u kreiranju dela. To su mogli da budu jedino ljudi koji znaju da vezu, naglasivši da je to tehnika koja iziskuje dosta vremena, zbog čega ju je zanimljivije raditi u grupi.

„Saradnja sa dnevnim boravkom škole ,,Milan Petrović“ dolazi spontano ali i logično, kako smo već imali prilike da sarađujemo, te sam bila upoznata sa njihovom neverovatnom veštinom rada u radionicama za krojenje i vez. Tako smo zajedno kreirali nasumično izabrane novine“, priča nam ova umetnica, dodavši da su te godine imali simboličan budžet koji su uložili u materjal za rad.

Sam proces izrade naišao je na dobar prijem polaznika radno-terapijskih radionica, kaže za Danas nastavnica pri dnevnom boravku škole „Milan Petrović“ Milica Brkić.

„Izrada im je bila jako zanimljiva, napravili smo grupu u kojoj su učenisci koji su savladali veštinu veza. Bilo im je pravo osveženje da rade nešto novo. Neke smo morali malo da molimo da rade, ali su na kraju sve super izveli“, opisuje nam Brkićeva proces rada, za koji kaže da je trebalo dosta vremena.

Prema njenim rečima, zanimljiv je detalj i to što svako ponaosob ima karakerističan vez, budući da jedni imaju ruku za sitan, a drugi za krupan, zbog čega su i njihove veštine isprpletane na radovima, dajući im karakterističan izgled, jer su „svi radili na svim slikama“.

Prezentacija u toku

Tekstilni Danas, kao i druge novine, možete videti u Novom Sadu do 23. septembra u Biblioteci saveza slepih u Svetozara Miletića 28, nakon čega će naredna prilika biti u periodu od 26. do 30. septembra u ogranku Gradske biblioteke „Stevan Sremac“ u Narodnih heroja 5, potom u ogranku „Danilo Kiš“ u Narodnog fronta 47 od 3. do 7. oktobra, i u ogranku „Žarko Zrenjanin“ u Dušana Danilovića 12, od 10. do 14. oktobra.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari