Ministar kulture otvorio RTS Klub u Radio Beogradu 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas RTS klub u zgradi Radio Beograda.

„Ovo je važan dan za kulturu u Beogradu i za istoriju javnog servisa. Danas se otvara prostor u kome će građani Beograda i Srbije imati prilike da se upoznaju sa bogatom istorijom radija i televizije, a to je u velikoj meri i istorija našeg društva. Nadam se da će Beograd ostvariti još ovakvih prostora, sličnih galerijskih čitaonica, sastajališta i novih kulturnih žarišta“, rekao je ministar na otvaranju.

Ministar je podsetio na bogatu tradiciju Radio Beograda i na sadržaj njegove prve emisije koji je ostavio veoma snažan utisak kod publike.

„Kada publici gladnoj i žednoj kulture, sa odgovarajućom tradicijom i kulturnim životom, ponudite kvalitetan sadržaj, umetnički i kulturalno izazovan, publika će zahvalno reagovati“, rekao je ministar i dodao da se ove godine navršava 95 godina od početka emitovanja programa Radio Beograda.

Ministar kulture otvorio RTS Klub u Radio Beogradu 2
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Vukosavljević je napomenuo da javni servis nema premca u Srbiji kad je reč o medijskoj snazi, reputaciji i tradiciji. Međutim, da to predstavlja odgovornost jer podrazumeva svest o zadatku koji imamo, a to je da društvo u kome živimo napravimo boljim.

„Ovaj prostor doprinosi poboljšanju krvne slike kulturnih prostora u Beogradu i RTS ima razloga da njime bude ponosan. Verujem da će Klub davati doprinos velikoj misiji javnog servisa i želim Radio Televiziji Srbije i svim građanima srećan početak rada ovog vrednog prostora gde ćemo u budućnosti imati priliku da se upoznajemo sa različitim kvalitetnim sadržajima“, zaključio je ministar.

Vukosavljević je u društvu generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i direktora Radio Beograda Milana Nedića obišao izložbenu postavku „Mozaik jedne epohe“ i upisao se u knjigu utisaka.

Prostor Kluba nudi interaktivne sadržaje dostupne posetiocima koji će želeti da uz jedan klik čuju glas Jelene Bilbije Lapčević, da vide snimke Miće Orlovića, ali i pregledaju bogatu zbirku eksponata: od televizijskih kamera, preko prve radijske klape do „špijunske nagre“.

Na događaju su bili prisutni doajeni radija i televizije, predstavnici institucija kulture, saradnici RTS-a, kao i njegovo rukovodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari