Ministar Vukosavljević: Nećemo reagovati ishitreno 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Iako deo ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu traži da se u „dramu“ u direkciji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu zbog smene v. d. direktora Drame Željka Hubača uključi i Ministarstvo kulture i informisanja, nadležni ministar Vladan Vukosavljević izjavio je danas da ovaj resor Vlade Srbije „neće delovati ishitreno“.

Vukosavljević tvrdi da „to ne znači da Ministarstvo neće reagovati, već da pažljivo prati situaciju“. On smatra da u NP „nema krize“, mada je novoimenovani direktor Drame reditelj Jug Radivojević odbio ovu dužnost, a upravnik NP Savić, čiju smenu traži deo ansambla, tvrdi da je reč o politizaciji u koju su se uključile „zaboravljene razne aveti iz prošlosti“.

U Upravi NP Danasu je nezvanično rečeno da će problemi u Drami biti rešeni u toku narednih nedelju dana i da je sad najvažnije da pozorište radi.

– Narodno pozorište ima svoj Upravni odbor i mi od njega očekujemo da zauzme stav da proceni da li je reč o krizi ili manje više svakidašnjoj situaciji. Rekao bih da je nastala jedna krizna situacija u Narodnom pozorištu, koja nije ni prva ni poslednja. NP je jedna od najvažnijih institucija u zemlji, veoma složen organizam u kome postoje tri ansambla – Drama, Opera i Balet, ima veliki broj zaposlenih, ima različite probleme i izazove. Tako gledano, u nekom kraćem istorijskom smislu krizne situacije u NP nisu ništa novo – rekao je ministar Vukosavljević gostujući danas na TV Prva.

On misli da do Hubačeve smene nije došlo zbog javnog kritikovanja budžeta Drame, nego da između Hubača i upravnika NP Dejana Savića postoji napetost odranije, a da je afera oko „plejboj zečice“ bila samo inicijalna kapisla.

– To je bila samo varnica, u suštini nebitna. Taj događaj je prenaduvan i sve to nema veze sa situacijom u Narodnom pozorištu – objasnio je Vukosavljević.

Hubač je juče na TV Prva ostao pri stavu da je „sedam meseci bez premijere u Drami u jubilarnoj sezoni problem koji treba rešiti“ i ponovio da je budžet Drame preusmeren na međunarodnu saradnju.

Dejan Savić je na TV Pink izjavio da je sam Hubač nekoliko puta nudio ostavku, koju je on odbijao želeći da se mandat „zaokruži“, a da je sad kad se to ispunilo želeo da da šansu novom čoveku koji bi dao svoj pečat NP. Savić tvrdi da iza pobune dela ansambla stoji politika jer se, kako je izjavio, „od svega danas pravi politički slučaj i to rade baš oni koji ne mogu da dobiju podršku na izborima“.

Broj potpisnika raste

– Sve je veći broj potpisnika Proglasa dela ansambla Drame. Naš zahtev ostaje smena upravnika Savića, mada su problemi NP toliko duboki da nisu pitanje samo jednog čoveka – kaže za Danas glumac Branko Jerenić. On najavljuje da bi umetnici, ne samo iz Drame NP, koji su protiv Hubačeve smene i stanja u NP, mogli da se obrate pismom Ministarstvu kulture i resornom ministru.

Gatalica: Sve u skladu sa Statutom

Predsednik Upravnog odbora NP Aleksandar Gatalica izjavio je juče za naš list da je UO razmotrio situaciju kako bi se postigao mir u kući i da je ocenjeno da su svi potezi upravnika bili u skladu sa Statutom. Gatalica je odbio da odgovori na pitanje da li je UO prihvatio ostavku Juga Radivojevića na mesto direktora Drame. Na sajtu NP Jug Radivojević je juče u vreme pisanja ovog teksta još bio „direktor Drame“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari