Ministarstvo kulture i informisanja: Pronaći odgovorne za plakate protiv Verana Matića 1Foto: V. M.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije zatražilo je danas od svih državnih organa, kao i organa Gradske uprave grada Vranja, da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju da se nađu odgovorni za lepljenje plakata u tom gradu sa likom predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Verana Matića.

Oni su u saopštenju osudili lepljenje plakata i pozvali sve građane, organizacije i druge aktere da se suzdrže verbalnih i fizičkih pretnji prema novinarima i istakli da „niko nema prava da ugrožava bezbednost medijskih radnika i svih onih koji se zalažu za ostvarivanje ovog demokratskog prava građana“.

„Ministarstvo podseća da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritisaka, pretnjama, ucenom vlasnika medija, ili novinara, ili etiketiranjem bilo koga ko se bavi ovim poslom“, stoji u saopštenju.

Istakli su i da se svi slučajevi napada i ugrožavanja lične bezbednosti novinara moraju temeljno istražiti i pažljivo pratiti i pozvali sve nadležne organe da u takvim slučajevima reaguju bez odlaganja.

Mediji su ranije danas preneli da je Grad Vranje izlepljen plakatama na kojima se nalazi Matić i da na plakatima stoji da je „Veran Matić samozvani građevinski inspektor, koji ruši po Vranju, političarima naređuje, inspekcijskim službama naređuje, hapsi, organizuje rad tužilaštva i sudija, vrši pritisak na medije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.