Ministarstvo kulture i Vlada hitno da donesu mere za sve umetnike 1Foto: Bojan Cvejić

Na poziv Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije za dodelu pomoći egzistencijalno ugroženim radnicima u kulturi usled krize izazvane pandemijom kovida 19 javilo se 1.668 umetnika i umetnica, samostalnih stručnjaka u oblasti kulture i drugih kulturnih radnika i radnica…

… što je otprilike tri puta više nego što je očekivano, navodi se u saopštenju Fonda koji su osnovali: Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine SULUV, Stanica Servis za savremeni ples, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA -Sekcija Srbija, BAZAART i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije NKSS.

Zato će, kažu, pregledanje prijava i donošenje odluka o tome kome će pomoć biti dodeljena trajati duže.

Dodela pomoći vršiće se na osnovu pravilnika (link https://drive.google.com/drive/folders/1Y50JyRS2BeNaZsK6qC8LxxEogAplfXpk) tako da ona bude dostupna najugroženijima, pod uslovom da ispunjavaju druge uslove definisane pozivom za solidarnu pomoć, ističu iz Fonda.

Zahvaljujući podršci međunarodnih donatora Fond je do sad uspeo da obezbedi jednokratnu pomoć u iznosu od 30.000 dinara za 150 radnika i radnica u kulturi.

U toku je i kampanja prikupljanja pomoći od građana i pravnih lica Srbije preko platforme Donacije.rs http://donacije.rs/fond-solidarnosti/ zahvaljući kojoj će, kako se nadaju, obezbediti pomoć za još 20 do 40 koleginica i kolega.

Ipak, tvrde, to ej samo kap u moru sudeći po broju pristiglih prijava koje svedoče koliko je veliki broj onih koji nisu bili obuhvaćeni merama Vlade i lokalnih samopuprava.

Zato pozivaju Ministarstvo kulture, kao nosioca kulturne politike, i Vladu Republike Srbije da hitno pripreme dugoročni program mera koje će svim radnicima i radnicama u kulturi, onemogućenim da rade zbog pandemije, pomoći da prežive ovu krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari