Ministarstvo kulture nas i dalje zaprepašćuje svojom zaglušujućom tišinom: Beogradska filhamonija nakon isteka roka od 40 dana da se poboljšaju uslovi rada muzičara 1Foto M.Djokovic (2)

Od kada smo u javnosti apelovali na status članova Beogradske filharmonije i pored velike podrške naše publike, šire javnosti, kao i srodnih institucija, iz Ministarstva kulture nas i dalje zaprepašćuje zaglušujuća tišina, gorko se šaleći kaže za Nova.rs Igor Ranković, predstavnik Beogradske filharmonije u Sindikatu muzičkih umetnika i član najreprezentativnije institutcije, imajući u vidu da je istekao rok od 40 dana koji je predočen resornom ministarstvu za poboljšanje uslova rada filharmoničara.

Podsetimo, članovi Beogradske filharmonije su uoči koncerta 9. februara u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu pročitali javni apel pred publikom koja ih je podržala ovacijama.

U ovom obraćanju javnosti između ostalog su por„Pronoseći ime našeg grada i zemlje širom sveta, svaki put se suočavamo sve više sa činjenicom da smo u svom gradu i u svojoj zemlji tako visoko obrazovani, a tako nisko vrednovani. Da tako dobro i mnogo sviramo, a da smo tako malo i loše plaćeni. Da san o novoj dvorani Filharmonije našeg velegrada sve više bledi, dok publika u Skoplju, Podgorici, Tirani na javi uživa u gledalištima kakva dolikuju glavnim gradovima. O svemu navedenom krajem oktobra meseca prošle godine štrajkom upozorenje smo upozorili Upravni odbor Beogradske filharmonije. Žao nam je što u svojoj zemlji i u svom gradu pretstavljamo amblem koji može da postoji, a i ne mora…

Biti Filharmoničar je jednako biti reprezentativac, a Filharmonija je kulturna reprezentacija koja iznova i višestruko služi svojoj državi na ponos i na čast.Egzistencijalno, naši životi sa ovim platama su izuzetno skromni. Umetnički, naši životi su veoma bogati. Mi Filharmoničari živimo za aplauz, ali nažalost ne živimo od aplauza. Zato ćemo zahtevati da država podigne plate muzičarima Beogradske filharmonije, da podigne budžet neophodan za ostvarivanje naših daljih ciljeva i da podigne novu zgradu koja će ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih sto godina…“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari