Ministarstvo kulture reagovalo na krivičnu prijavu protiv ministarke kulture zbog stare Železničke stanice 1Foto: Bojan Cvejić

Nakon krivične prijave stranke „Zajedno“ protiv Olivere Vučković, Maje Gojković i drugih NN lica povodom zapuštanja Železničke stanice u Beogradu, Ministarstvo kulture reagovalo je saopštenjem, koje u nastavku prenosimo u celosti.

Povodom saopštenja stranke „Zajedno“ i podnošenja krivične prijave protiv potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković, direktorke gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i drugih NN lica iz Ministarstva kulture i Zavoda, Ministarstvo ističe da nije prvi put, a zasigurno neće biti ni poslednji da stranka „Zajedno“ koristeći se političkim spinovima pokušava da obezvredi rezultate u kulturi koji su poslednjih godina ostvareni, a samim tim i činjenicu da je Istorijski muzej Srbije prvi put od svog osnivanja, nakon 58 godina postojanja, dobio jedinstveni spomenik kulture za svoj novi stalni dom, dok ranije za ovakve odluke nije bilo političke volje.

Istovremeno, stranka „Zajedno“ i njen odbornik Dejan Atanacković su zaboravili da pomenu da je Ministarstvo kulture u budžetu za 2022. godinu obezbedilo sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije u iznosu od 29 miliona dinara i 21.410.000 dinara za pripremu stalne postavke, a u budžetu za 2023. godinu dodatnih 19 miliona dinara za stalnu postavku.

Da odbornik Atanacković ne poznaje ni elementarne stvari o zaštiti i staranju o spomeničkom nasleđu i kulturnim dobrima, potvrdio je ističući u svom pompeznom saopštenju za medije „Zgrada Železničke stanice, koja ima status spomenika kulture od velikog značaja, već je mesecima u stanju potpune zapuštenosti.”

Međutim, od kada je objekat dodeljen Muzeju za samo dve godine, celokupna unutrašnjost objekta je očišćena od smeća i šuta, urađena su geostatička istraživanja, otvorene istraživačke sonde, utvrđeno stanje zidne i temeljne konstrukcije, nađeni su delovi podruma koji su čitav vek bili zazidani.

Tokom Drugog svetskog rata polovina zgrade je bila srušena, a sačuvana polovina je ostala čitava u karatavanima.

Sve navedeno samo su prvi koraci u nizu koji su preduzeti u cilju izrade projekta sanacije i revitalizacije ovog spomenika kulture. To je prava temeljna briga za kulturno nasleđe, a ne izricanje neistina i spinovanje informacija o „požaru i nataloženom smeću koje predstavlja opasnost po objekat”.

Takođe, Ministarstvo kulture u slučaju požara ili sličnih vanrednih situacija nema nadležnosti za preduzimanje hitnih mera za otklanjanje istih, već je Muzej, kao sopstvenik navedenog kulturnog dobra i korisnik objekta promptno obavestio vatrogasnu službu, policiju i i nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Kada bi odbornik Dejan Atanacković poznavao osnovne postulate zaštite spomenika kulture, znao bi da jedino temeljna revitalizacija objekta podrazumeva izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na celokupnom objektu u skladu sa propisanim merama zaštite izdatim od nadležnog Zavoda.

Projekat je završen i u proceduri je dobijanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole. Ministarstvo kulture obezbedilo je sredstva iz kredita za početak radova u iznosu od deset miliona evra, a to je jedini ispravan put i savesna briga za očuvanje spomeničkog nasleđa.

Pres služba Ministarstva kulture

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari