Ministartstvo kulture: Aja Jung izvlači podatke iz konteksta 1Foto: FoNet/ Bozidar Petrovic

Nakon što je Aja Jung, osnivač Beogradskog festivala igre optužila Ministarstvo kulture da je ove godine za festival izdvojeno deset puta manje oglasilo se Ministartsvo kulture.

Ministarstvo ističe da su podaci „izvučeni iz konteksta“ i da je ovogodišnji festival trebalo da bude održan u martu, ali je zbog pandemije odložen.

Imajući u vidu pomeranje termina, nedefinisani obim odloženog festivala, a pre svega veliku neizvesnost da li će festival uopšte biti održan zbog alarmantne situacije koja je zadesila čitav svet, Komisija je Beogradskom festivalu igre opredelila 1.100.000 dinara, smatrajući to za iznos adekvatan datim okolnostima“, objašnjava se u saopštenju Ministarstva koje potpisuje Ivana Dedić, v.d. pomoćnika ministra kulture.

Kako se precizira u saopštenju ukupni budžet je zbog akutelne situacije sa pandemijom umanjen.

Kako se dalje precizira prethodnih godina Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je znatna sredstva za sufinansiranje Beogradskog festivala igre: 2017. i 2018. godine po 11,5 miliona dinara, a prethodne 2019. godine punih 12 miliona dinara.

Napominjemo da je ukupni budžet za umetničku igru od 2016-2019. godine iznosio 99 miliona dinara, od čega je Beogradski festival igre dobio 47 miliona ili 47,47 odsto, a da su ukupna izdvajanja Ministarstva kulture i informisanja za Beogradski festival igre u periodu od 2016. do 2019. godine iznosila 51.467.201 dinar odnosno blizu pola miliona evra“, precizira se u saopštenju.

Nadamo se da će sledeće godine u celom svetu biti normalizovani uslovi za odigravanje kulturnih manifestacija i da će Beogradski festival igre biti realizovan u punom kapacitetu, uz kao i do sada za srpske standarde veliku i izdašnu finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja., zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari